Mõnusad datli saiakesed
Datlid on eriti väärtuslikud just nendes sisalduva kaaliumi poolest. Dieettoiduna kasutatakse datleid valkude, hästiseeduvate suhkrute, fosfori ja B-grupi ning D-vitamiinide kõrge sisalduse pärast. Datleid saab kasutada erinevates magustoitudes suhkru asemel või ka veidikese põnevuse lisamiseks. Seega proovisingi datleid kasutada hoopiski saiakestes ja tulid väga head!
Pärmitainas:
25 g pärmi + 3tl suhkrut selle vedeldamiseks
1,25 dl piima
1,25 dl leiget vett
näpuotsatäis soola
3 tl suhkrut
ca 450 g jahu
2 spl õli või 25 g sulatatud ja jahutatud võid
Murenda pärm kausikesse ja lisa suhkur. Sega niikaua kuni pärm vedeldub. Vala eraldi kaussi piim ja leige vesi (nende segu peaks andma tulemuseks umbes käesooja/leige vedeliku, mis ei tohi olla liiga kuum ega ka täiesti külm). Lisa sinna vedeldunud pärm. Nüüd maitsesta soola ja suhkruga. Lisa vähehaaval jahu. Jahu peaks saama nii palju, et tainas enam näppude külge ei hakkaks. Mina panin alguses jahu veidi vähem ja siis lisan vastavalt sellele, kas hakkab näppude külge või mitte. Pane tähele, et jahu on 450 g, mitte ml! Lõpuks lisa õli. Sõtku tainas ühtlaseks. Raputa peale veidike jahu ja jäta sooja, pimedasse seisma. Mina panin ahju eelnevalt veidi sooja, mässisin kausi rätikusse ja hoidsin seal. Kindlasti peab ahi sel juhul olema vägaväga õrnalt ainult soe ja mitte kuum! Lase pool tundi seista. Samal ajal valmista datlipüree.
Datlitäidis:
350 g datleid
2 spl fariinisuhkrut
1 spl rummi
3 suurt suurt peotäit mandlilaaste
(soovi korral ka veidike martsipani)
Kui datlid on kividega, siis eemalda kivid ja pane potti. Lisa potti vett nii, et datlid oleksid kaetud. Keeda umbes 15-20 minutit madalal tulel kaanega (kui vett jääb väheks, siis lisa vahepeal veidike) ja siis 5 minutit ilma kaaneta, et suurem osa veest aurustuks. Nüüd lisa rumm ja suhkur. Datlid peaksid olema suhteliselt ühtlaseks püreeks lahustunud nii, et pole võimalik enam eraldi datleid näha. Segu peaks olema kreemjas ja mitte voolav, muidu jookseb see rullide vahelt lihtsalt minema.
Nüüd rulli tainas ristkülikukujuliseks ja kata püreega. Laota peale ka mandlilaastud. Mina proovisin ka väiksele osale lisada natuke riivitud martsipanimassi ja sobis väga hästi, kuid ilma martsipanita oli ka äga maitsev. Rulli tainas kokku ja lõika umbes 2 cm paksused kettad. Aseta rullikesed plaadile ja küpseta umbes 175-kraadises ahjus seni, kuni saiakesed pealt pruuniks tõmbuvad. Söö soojalt!
Kommentaarid
Postita kommentaar