Kaks kooki, superstaariks rabarber!

Rabarberi hooaeg on käes ja seega tuleb ju nüüd kähku-kähku midagi maitsvat sellest leiutada! Siin siis kaks rabarberikooki, mida esimeste rabarberitega proovisin, samas on aia taga juba uued võimsad rabarberid suureks kasvanud, seega tuleb varsti jälle midagi uut nuputada. Mõlema koogi valmistamiseks kasutasin 28x22 cm vormi.


Kiire, kerge rabarberikook!


Vaja läheb:
150 g suhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl soodat
150 g nisujahu
100 g durum-nisujahu
2 muna
230 g hapukoort
350 g rabarberit

100 g suhkrut (soovitavalt pruuni)
50 g võid
30 g jahu
kaneeli

Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega omavahel suhkur, sooda, sool ja jahu. Teises kausis vahusta munad ja sega hapukoorega. Viimaks lisa hapukoore-munasegule rabarberitükid. Kalla munasegu kuivainete kaussi ja sega ühtlaseks ja siis vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (28x22). Krõbeda kooriku jaoks sega suhkur ja või ühtlaseks. Lisa jahu ja sega. Puista koorikumaterjal ühtlaselt koogile ja raputa üle kaneeliga. Küpseta ahjus 40-45 minutit. Lisandiks tegin seekord vaniljekastme blogist Siit nurgast ja sealt nurgast, kergem variant, mis samuti väga hästi rabarberikoogi juurde sobib on vanilje jäätis. Jahuta veidi ja söö kook kärmelt ära, et peagi juba uus valmistada!


Rabarberikook ilma jahuta, ilma suhkruta, ilma võita!

Selle retsepti leidsin Ragne Värgi blogist ning lihtsalt pidin proovima, veidikene suurendasin aga rabarberite kogust ja mõtlesin, et kui juba teha tervislik kook mandlijahust, siis miks mitte kasutada suhkru asemel mett. Sellest, et kook annaks vähe kaloreid, veelgi tähtsam minu jaoks on koostisainete kasulikkus. Selles retseptis on küll kasutatud vaid tervislikke koostisaineid: munad, mesi, mandlid, rabarber.



Vaja läheb:
4 muna
225 g mandleid
2,5 spl mett + 1 spl rabarberitega segamiseks
300 g rabarbereid
1 tl küpsetuspulbrit

Kuumuta ahi 175 kraadini. Küpsetuspaberiga vooderdatud vormis (28x22) küpseta mandleid 5-7 minutit. Lase jahtuda ja peenesta köögikombainis või saumikseriga (mina kasutan kohviubade jahvatamiseks mõeldud elektrilist purustajat), nii et moodustuks mandlijahu, kuhu oleks hea kui jääksid sisse mõned suuremad mandlitükid, mis koogi sees mõnusad krõmpsud on. Sega jahu küpsetuspulbriga. Koori rabarberid, lõika tükkideks ja sega 1 spl meega. Vahusta munad heledaks vahuks. Lisa mandlijahu ning mesi (kuhjaga) ja sega ühtlaseks. Sega sisse ka rabarberitükid ja kalla tainas vooderdatud vormi. Küpseta 175-kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase jahtuda! Sellise tervislikkusest pakatava koogi juurde ei tee küll halba üks mõnus vaniljejäätise pallike!




Kommentaarid

  1. Kas võiksin mandlijahu asendada täistera nisujahuga? :) Lisaksin vb natuke rohkem ehk mett sellisel juhul? Olen kuulnud, et mandlijahu pidi magusust andma :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar