Palju õnne sünnipäevaks Eestimaa!

Vabariigi aastapäev annab jälle ühe hea ettekäände teha valmis üks maitsev kook. Retsepti algidee sain toidutarest Mooni-martsipani koogi nime alt ning seda ilusat pilti nähes tuli kohe mõte, et kui kõige ülemisse beseekihti lisada veidi sinist, siis tuleb lahtilõigates koogist välja sini-must-valge. Et asja veel eestipärasemaks teha, kaunistasin tordi kamatrühvlitega.



Põhi:
150 g nisujahu
40 g speltanisu jahu
50 g suhkrut
100 g võid
2 munakollast

Vahele:
150 g martsipani
200 g mooniseemneid
4,5 dl piima
80 g võid
0,5 dl suhkrut
30 g mannat
2 sl kartulitärklist
1 muna + 1 munakollane

Beseekiht:
3 munakollast
1 dl suhkrut
sinist toiduvärvi

Kamapallid:
300g toorjuustu
50g riivitud martsipani
maitse järgi Vana Tallinna koorelikööri
maitse järgi kamajahu
soovi korral ka suhkrut

Taina valmistamiseks sega jahu suhkru ja soolaga ning haki või kuivainete sisse. Lisa puruse segu sisse munakollased ja näpi ühtlaseks massiks. Suru tainas koogivormi põhja (24 cm) ja küpseta seda 200-kraadises ahjus kuni 15 minutit.

 Seejärel pane potti mooniseemned, 4 dl piima, või, suhkur ja manna. Kuumuta segu keemiseni pidevalt segades. Teises kausis sega tärklis 0,5 dl piimaga. Lisa aeglaselt tärklisemass ja kuumuna madalal kuumusel kuni segu pakseneb. Kindlasti peab segama, selleks et tükke ei tekiks. Kui segu on paksenenud, siis võta see tulelt ja jahuta umbes 50 kraadini. Siis lisa lahtiklopitud muna ja munakollane, sega! Nüüd kata veidi jahtunud tainapõhi riivitud martsipaniga. Kalla peale mooniseemnetäidis ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 40 minutit.

Nüüd on sul ilusti järel 3 munavalget. Vahusta need ja lisa natukese aja pärast aeglaselt pidevalt vahustades suhkur. Siis sega juurde toiduvärv. Tõsta munavalgekiht koogile ja pane veel 10 minutiks ahju küpsema.

Kamapallide jaoks sega toorjuust, maitse järgi kamajahu, riivitud martsipan ja törts likööri kokku ja sega ühtlaseks. Kui tundub, et on vähe magus, siis lisa ka veidi suhkrut. Lusikate abil vooli massist välja pallikesed ja tõsta mõneks ajaks külma. Kui segu on tahkunud, siis veereta pallikesi kamajahu sees ja aseta jahtunud tordile. Sellest kogusest jäi mul küll kolm trühvlit üle, mis koogile enam ei mahtunud.

Nüüd lõika lahti Eesti lipp ja naudi veel ühte lisa puhkepäeva!







Kommentaarid