Bueno tort

Mulle on viimasel ajal poodides silma jäänud suured Kinderi letid, kus veidike odavamalt neid maitsvaid maiustusi osta saab. Ostsingi siis endale hunniku Kinder Buenosid ja muid Kinderi šokolaade ja tuligi idee teha midagi pähklist ja šokolaadist. Bueno tordi maitsed on turvalised ja seega suhteliselt kindel valik mõnele peole. Meie tähistasime selle tordiga 1. septembrit ja sügise algust. Ime kombel sõi terve torditüki ära ka koolilaps, kelle menüüsse kuulub tavaliselt vaid küpsisetort. Odrajahuga tordi põhja idee sain Ragne Värgi blogist ja tuli väga mõnus, mure ja šokolaadine. Selle tordi teeb aga eriliseks just pähklipralinee, mida võiks süüa kasvõi niisama. Kindlasti proovin pähklipralineed kasutada edaspidi ka mõnes muus küpsetises. 






Põhi:
4 dl nisujahu
1,5 dl odrajahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 tl soola
4 sl naturaalset kakaopulbrit
2 dl suhkrut
100 g tumedat šokolaadi
140 g võid
3 muna
1,5 dl keevat vett

Pähklipralinee:
150 g metsapähkleid
2 dl suhkrut

Kreem:
Kogu pähklipralinee
400 ml vahukoort
75 g tumedat šokolaadi
300 g lahjat toorjuustu
200 g Creme fraiche'i või Kreeka jogurtit

Kaunistuseks:
100 g lahjat toorjuustu
50 g valget šokolaadi
50 g tumedat šokolaadi
1 Kinder Bueno šokolaad

Sega põhja jaoks kõik kuivained omavahel. Sulata vesivannil šokolaad ja või, jahuta veidi ja klopi siis hulka munad. Sega kuivainetele juurde keev vesi ja seejärel šokolaadisegu. Sega kõik ühtlaseks ja vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Küpseta 175-kraadises ahjus 40 minutit. Lase täielikult jahtuda. Jah, ma tean, et see on tüütu tegevus, aga proovi ära kannatada, sest kui soojale koogipõhjale panna peale vahukoorekreem, sulab see lihtsalt ära ja kook on untsus. 

Pähklipralinee jaoks rösti pähkleid 200-kraadises ahjus 10 minutit. Võta ahjust, jahuta ja eemalda pähklikoored. Pane paksupõhjalisse potti suhkur ja sulata see karamelliks. Kui suhkur hakkab alt sulama olen mina seda hakanud kohe ka segama, selleks et suhkur kõrbema ei läheks, kuigi mõnede õpetuste järgi ei tohiks suhkrut mitte mingil juhul segada. Alguses läheb segades sulanud ja sulamata suhkur veidi tükki, aga edasi segades sulab kõik ühtlaseks, nii et muretsemiseks pole põhjust. Vala nüüd kiiresti karamell pähklite peale, mille oled eelnevalt küpsetuspaberile pannud. See tuleb teha kiirelt, sest suhkur tahab tulelt võttes kohe tahkeks minna. Lase pralineel jahtuda.


Nüüd purusta see väikesteks tükkideks ja lase kas köögikombainis või kohviubade jahvatajas jahuks. Mina kasutasin selleks vana kohviubade jahvatajat, mida peaks leiduma peaaegu igas majapidamises, seega köögikombaini pole vaja.


Kreemi jaoks sulata šokolaad ja lase veidike jahtuda, kuid nii, et šokolaad jääks vedelaks. Pane kaussi toorjuust ja creme fraiche ning lisa šokolaad. Vahusta nii, et moodustuks ühtlane segu. Lisa juurde pralineepuru ja eelnevalt teises kausis vahustatud vahukoor. Sega ühtlaseks. 

Tordi kokkupanemiseks lõika põhi ettevaatlikult kolmeks. Ettevaatust, selle koogipõhjaretseptiga valmiv põhi on üsnagi mure ja tahab pudeneda. Kui põhi ka pudeneb veidi tükkideks, pole hullu, kreem seob tordi lõppkokkuvõttes üheks tervikuks. Immuta igat kihti piimaga ning jaga kõikidele kihtidele ühtlaselt ära kreem. Kõige viimasele kihile jäta veidi rohkem, sest sellega peab katma ka tordi ääred. 

Kaunistuseks sulata 50 g valget šokolaadi ja 50 g tumedat šokolaadi ja piserda lusika abil tordile. Vahusta toorjuust tuhksuhkruga ja tupsuta tordipritsi või kilekoti abil tordile. Tupsukeste peale aseta Kinder Bueno tükid. Lase seista vähemalt 2 tundi külmas, aga ideaalne oleks, kui jätkuks aega 1 ööpäev, sest siis on maitsed ühtlustunud. Valmis ta ongi!





Kommentaarid