Tervislikum ja teistmoodi viigimarjapirukas

Viigimarjahooaeg hakkab kahjuks ka Inglismaal tasapisi lõppema ja seega katsun veel rahuldada oma vajadust teha nii palju erinevaid toite viigimarjadest kui vähegi veel võimalik. Uskumatu, kui odav ja tavapärane on viigimari Inglismaal. Neid leidub iga nurga peal ja võrreldes Eesti hindadega saab neid väga soodsalt. Eestis ostsin pool kilo viigimarju kaheksa euro eest! Kilohind oli 16€! Jah, pean küll tunnistama, et viigimarjahooaeg ei olnud veel päris kätte jõudnud, sest oli alles septembri keskpaik, aga siiski. Londonist aga saad mõistlikust kohast ostes neli viigimarja 1 naela eest ehk kusagil 1,4 euro eest. 

Selle retsepti üle olen eriliselt uhke sest tegemist oli suure katsetamisega. Inspiratsiooni sain oma Jamie Oliveri retseptil põhinevast koogist, kuid tahtsin teha midagi veelgi tervislikumat ja vähem aeganõudvat kooki. Seega on siin retseptis kasutatud vaid 1 supilusikatäie jagu jahu, mis oli kusjuures veel täisterajahu ning mitte ainsatki grammi võid või suhkrut. Küll aga on kook külluslik oma pähklise, viigimarjase ja apelsinise meki poolest. Kuna pähklid, eriti mandlid on igas maailma otsas vist ikkagi luksuskaub ja hind pole üldsegi mitte soodne, siis kasutasin koogis pähklisegu. Kuna ma ei raatsinud ka pähklisegu terve tassitäie jagu koogile "raisata" siis katsetasin seekord koopiski kapis ruumi võtva müsliga, millega ei osanud ma midagi peale hakata. Ja tulemus oli uskumatult mõnus. Seega võid kasutada retseptis oma lemmikmüslit, mis ei tohiks olla just väga magus. Vastasel juhul pole ka midagi hullu, jäta taina valmistamisel lihtsalt suhkur või mesi ära. Kõrvale serveerisin mitte nii tervislikku mascarpone-vahukoore segu, mille maitsestasin sidrunimahla ja -koorega ning poetasin sisse ka natukene tuhksuhkrut.

Kindlasti tasub tähele panna, et mina kasutan väikest, vaevu 20-sentimeetri pikkust leivavormi, seega tavalises 24-sentimeetrise vormi jaoks tuleks kogused korrutada umbkaudu kolmega.



Tainas:
0,5 tassitäit pähklisegu või ainult mandleid
0,5 tassitäit müsli
1 spl täisterajahu
0,75 tl küpsetuspulbrit
1 spl mett või suhkrut
2 muna (kollased ja valged eraldatuna)
0,5 apelsini mahl ja koor

Kate:
0,5 apelsini mahl ja koor
0,5 tl tüümiani
2 viigimarja
1 spl mett

Esmalt eralda munavalged ja kollased. Vahusta munakollased koos suhkru või meega segamini. Purusta pähklid ja müsli köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa pähklisegule ka jahu ja küpsetuspulber. Jätka munakollaste vahustamist ja lisa kordamööda segule natuke jahusegu ja natukene apelsinimahla (jäta 2 spl apelsinimahla katte jaoks alles). Lisa ka pool riivitud apelsinikoorest. Alguses on segu paks ja nätske, aga ära muretse. Nüüd vahusta eraldi munavalged tugevaks vahuks. Sega 1 suur supilusikatäis munavalgevahtu hoogsalt ülejäänud tainasse ja nüüd lisa ülejäänud munavalgemass. Edasi jätka segamist õrnalt, et munavalgest kogu õhk välja ei tuleks. Kui segu on ühtlane, siis kalla see küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. 

Katte jaoks poolita viigimarjad ja pressi need taina sisse. Sega omavahel apelsini mahl, koor, mesi ja tüümian ning kalla koogile. Küpseta 160-kraadi juures 30-35 minutit või seni kuni kook on pealt ilus kuldpruun. Serveeri vahukoore, toorjuustu, kreeka jogurti või jäätisega.





Kommentaarid