Pidulik marja-martsipanitort

Isa sünnipäev oli ammu-ammu, märstikuus, aga millegipärast on see retsept seisma jäänud. Seega on viimane aeg selle avaldamiseks. Minu mõtted märtsikuus olid aga sellised: 

Esimesed kevadised päikesekiired juba paistavad ja õudselt tahaks teha midagi kevadiselt värsket. Kuna sünnipäev on kohe-kohe käes, läks tordiga natuke kiireks, seega sai selle tordi põhi täpselt nendest materjalidest, mis parasjagu kodus oli, aga see-eest väga maitsev! Külmikust leidsin veel martsipani, mis ootas tordi sisse saamist ja otsustasin ka sügavkülma tühjendada ja kasutada ära suvel külmutatud erinevad sõstrad. Varsti tulebki juba suvi ja siis on vaja uute marjade jaoks sügavkülma ruumi :) Hommikul on plaan veel kiirelt poest läbi hüpata ja kreemimaterjal kaasa haarata ja ongi kõik olemas! Nii saigi valmis "kapijääkide" tort, mis on mõnusalt kevadine ja kerge.





Põhi:
2,5 dl vett
200 g võid või margariini
0,5 tl soola
0,5 tl kardemoni
5 dl nisujahu
2,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1,5 tl soodat
2 muna
1,5-2 dl Kreeka jogurtit

Pane potti vesi, või, sool ja kardemon ja kuumuta seni kuni või on sulanud. Jahuta. Teises kausis sega kokku kõik kuivained. Lisa kuivainetele veidi jahtunud võisegu. Klopi eraldi kausis lahti munad koos jogurtiga ja kalla ülejäänud segusse. Kui kõik on ühtlane, laota vedel tainas ahjuplaadile ja küpseta 185-kraadi juures ca 20 minutit. Kui kook on kuldpruun, tõsta ahjust välja ja lase täielikult jahtuda. Lõika kook kolmeks piklikuks ribaks ja valmista kreem.

Kreem:
300 ml vahukoort
1,5 tl vanillisuhkrut
300 ml toorjuustu
Maitse järgi suhkrut
160 g martsipani
10-15 spl marjamoosi (minul oli segu erinevatest sõstardest ja põldmarjadest)
1 spl mustikajahu (kaunistuseks)
Kaunistamiseks näiteks mustikaid

Vahusta eraldi vahukoor koos suhkru ja vanillisuhkruga. Vahusta eraldi kausis toasoe toorjuust ja lisa vahustades vahukoor.

Kooki kokku pannes laota esimesele koogipõhjale moos, siis osa riivitud martsipanist ning seejärel osa kreemist. Siis jälle koogi osa, moos, martsipan ja kreem. Kõige lõpuks koogipõhi ning seejärel kata kook nii pealt kui ka külgedelt rohke kreemiga.  Osa kreemist tõsta erialdi ja sega mustikajahuga, millega saad anda koogile lillaka varjundi. Mina kaunistasin mustikatega ja hõbedaste pärlitega.







Kommentaarid