Marjane biskviidi-besee rulltort

Mida teha sünnipäevatordiks 9-aastasele tüdrukule? Selleks tuleb esmalt mõelda, millest on tehtud väikesed tüdrukud -  ikka suhkrust ja maasikavahust. Peaaegu selline see rulltort ongi. Pehme biskviit, õhuline besee, vahukoorekreem ja marjad, marjad, marjad... Need maitsed on muidugi nii basic, et maitseb see ühtmoodi nii 9-aastasele kui ka 59-aastasele. Kaunistamisel lasin mõttel lennata ja jätsin välimiseks küljekihiks just besee. Tordi katsin pealt põhimõttega: "mida värvilisem, seda parem". Samas lendasid minu mõtted juba sellele, et kui järgmine kord tordi uuesti teen (mida ma ka kindlasti teen, sest see tuli nii hea), siis sobiksid tordi peale ka valgesse šokolaadi kastetud maasikad või hoopiski mõned pärlitega trühvlid. Nii kõrget kooki pole ma veel teinud! Tundus väga väike, aga tänu oma kõrgusele jätkus rohkemgi kui üheks mõnusaks sünnipäevaõhtuks ehk 12-14 tükikese jagu. Igatahes on see tort küll iga maitsemeele järgi, head ja tuntud maitsed pidulikus kuues.





Biskviit:
3 muna
75 g suhkrut
75 g jahu
Näpuotsatäis soola

Vahusta munad suhkru ja soolaga VÄGA kohevaks vahuks (selleks võib kuluda kuni 15 minutit).Kui vaht pole piisavalt kohev, ei tule biskviit välja ja vajub kokku. Lisa ettevaatlikult aegamisi jahu ja sega õrnalt munavahu hulka. Ära palju sega, sest muidu vajub munavaht kokku. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja silu ühtlaselt laiali. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 7 minutit kuldpruuniks. Tõsta biskviit koos küpsetuspaberiga ahjuplaadilt mõnele jahedamale alusele näiteks lauale. Raputa peale natuke suhkrut ja keera biskviit laiupidi rulli, nii et tekiks laiem, aga lühem rull (selleks, et hiljem rulli keerates biskviit ei puruneks). Jahuta täielikult. 

Besee:
5-6 munavalget
näpuotsaga soola
1 spl sidrunimahla
1 dl suhkrut
2 spl kartulijahu
30 g mandlilaaste

Mikserda munavalged tugevaks vahuks. Lisa vähehaaval juurde suhkur, sool ja sidrunimahl. (Ära üle vahusta, muidu muutub vaht rabedaks ja tükiliseks!) Lisa vähehaaval kartulijahu ja sega ühtlaseks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud( ja vähese õliga piserdatud) ahjuplaadile ja puista peale mandlilaastud. Küpseta 175-kraadises ahjus 15 minutit. Aseta besee peale teine küpsetuspaber ja keera ettevaatlikult teisipidi. Nüüd eemalda õrnalt kasutatud/pealmine küpsetuspaber ja keera küpsenud besee jahtumiseks koos alumise paberiga rulli (nii, et mandlilaastud jääksid väljapoole). 

Täidis:
200 ml vahukoort
300 g vanilje kohupiimapastat
150 g lahjat toorjuustu
200 g magusat moosi (minul oli oioi kui hea isetehtud maasikamoos)
400 ml värskeid või külmutatud marju (eriti sobivad mustikad, vaarikad, maasikad ja mustsõstrad)
Kui moos ei ole väga magus, siis lisa kreemile maitse järgi suhkrut.

Kreemi jaoks vahusta toasoe toorjuust ja kohupiimapasta. Lisa eelnevalt eraldi kausis vahustatud vahukoor. Hoiatan, et kreem tundubki maitstes peaaegu ilma suhkruta, aga kui lisame magusa moosi, siis tuleb kõik täpselt paras.

Nii, nüüd sul on üks "plaat" beseed ja üks biskviiti. Rulli biskviidikiht uuesti lahti ja määri peale kogu moos. Selle peale määri natuke alla poole kreemist ja puista peale pooled marjad. Beseeplaadiga tee sama, aga ainult ilma moosita: ülejäänud kreem (jäta umbes 5 spl katteks) ja marjad. Nüüd lõika mõlemad plaadid pikkupidi kolmeks, kui soovid kõrget ja väikest kooki või pikkupidi neljaks, kui soovid veidi madalamat ja laiemat kooki. Alusta koogi kokkurullimist biskviidiribast, jätka ühe beseeribaga, siis kaks biskviidiriba järjest ja lõpuks kaks beseeriba järjest. Vähemalt 2-3 beseeriba peavad jääma viimaseks, sest siis jääb tort ilusa beseeäärega. Nüüd keera tort õigetpidi ja kata allesjäänud kreemiga. Kaunista! Tort on parim samal või järgmisel päeval, sest siis on besee kõige kohevam. Muahh!








Kommentaarid