Imehea õunastruudel

Halvaa, martsipan, Amaretto likööris leotatud rosinad, krõbe tainas ja õunad on lihtsalt kokku loodud. Seda on raske sõnadesse panna kui hea see struudel on. Kaheksakümnendates aastates vanaisa ütles selle struudli kohta: "Ma pole kunagi üldse midagi nii head saanud!". Vot sellist komplimenti pole veel ükski magustoit pälvinud. Selle imelihtsa ja väga väga hea retsepti leidsin jällegi Ragne Värgi blogist ja tegin väikesed muudatused.




Tainas:
4 dl nisujahu
1 dl toasooja vett
0,5 tl 30% äädikat
3 spl õli
Näpuotsatäis soola

Täidis:
1 kg kooritud ja tükeldatud õunu
1 dl rosinaid
3 sl Amarettot
100 g halvaad
75 g martsipani
1 tl kaneeli
1-2 spl suhkrut
50 g sulatatud võid
1 dl riivsaia

Taina jaoks sega toasoe vesi, äädikas ja õli. Sega eraldi kausis kokku jahu ja sool. Lisa vedelik ja sõtku tainaks. Pane tainapall pooleks tunniks kuiva ja sooja keskkonda, et tainas elastsemaks muutuks (nt soojenda korraks ahi ja hoia veidike leiges ahjus).

Täidise jaoks pane rosinad Amaretto sisse ligunema. Mida kauem nad ligunevad, seda parem. Sega kokku tükeldatud õunad, riivitud martsipan ja halvaa, kaneel, suhkur ja rosinad Amarettoga. 

Nüüd rulli tainas ristkülikukujuliseks ja paberõhukeseks. Pintselda tainaplaat üle sulavõiga ja raputa üle riivsaiaga. Kata tainas õunatäidisega, jättes 3 sentimeetrise ääre otsast ilma täidiseta (nii ei voola täidis välja). Nüüd rulli struudel kokku ja mahuta ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit. Parema väljanägemise jaoks võid vahepeal struudlit kolm-neli korda sulavõiga küpsetamise vahepeal pintseldada (mina olen selle mõnikord vahele jätnud, nii tuleb veidi krõbedam kest). Minumeelest sobib struudli kõrvale imehästi vanillijäätis! Muahh...




Kommentaarid