Tosca kook

Tosca kook on üks selline kook, mis isegi poest ostes maitseb enamasti väga hästi. Ise tehtult on see muidugi veel parem ja eriti hea asi selle isetegemise juures on see, et sa tead täpselt mida ja mis koguses sa sinna sisse paned, seega EI e-ainetele ja muudele võõrsõnadele, mida tavaliselt pakenditelt leida võib! Selle tosca koogi versiooni tegin aga veelgi tervislikuma, vähem suhkrut ja jahu ning rohkem porgandit, datleid ja kaerakliisid. Koogi põhi jääb tänu porgandile ja datlitele hästi mõnus mahlane. Katteks võib kasutada just oma lemmikpähkleid ja kuivatatud vilju. Minul oli seekord  segu erinevate pähklite, rosinate ja jõhvikatega. Kui vahukoort jääb katte tegemisest üle, siis on ideaalne kooki serveerida just väikese vahukooretupsuga. 




Põhi:
4 dl riivitud porgandit (umbes 3 porgandit)
200 g kivideta datleid
175 g võid
1 dl fariinisuhkrut
2 muna
3 dl nisujahu
1 dl kaerakliisid
1 tl söögisoodat
0,5 tl kaneeli

Tükelda datlid ja keeda väheses vees (ca 3 dl) umbes 5 minutit. Lisa riivitud porgand ja keeda veel 5 minutit. Jahuta. Vahusta suuremas kausis toasoe või fariinisuhkruga. Lisa vahustades munad ja seejärel vaheldumisi datlipüree ja omavahel eelnevalt segatud kuivained. Kui tainas on ühtlane, kalla see küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 175-kaadises ahjus 20 minutit ja edasi 150-kraadises ahjus 30 minutit.

Kate:
100 g võid
150-200 g pähkli-rosina segu (oma maitse järgi)
1,5 dl suhkrut
100 ml 35% rõõska koort
2 spl kaerakliisid või jahu

Sega kõik ained omavahel ja kuumuta keemiseni. Määri pähklisegu koogipõhjale ja küpseta veel 10 minutit 225-kaadises ahjus, kuni kate on ilus kuldpruun.






Kommentaarid

  1. Super-hea tosca koogi variatsioon! Väga mahlane ja magus, meenutas rohkem porgandikooki, aga ikkagi väga hea!

    VastaKustuta
  2. Aitäh hea retsepti eest. Mina kasutasin kliide asemel kaerajahu. Põhja tainas oli vedel ja küpses veidi nätskeks. Kuid lõpptulemus super. Kordan kindlasti ja soovitan tosca lemmikutel
    seda katsetada.

    VastaKustuta

Postita kommentaar