Küpsisejäätise koogikesed

Mis saaks olla mõnusam magustoit ühel palaval päeval kui jäätis? Samas võib ,,Regati" või ,,Eriti Rammusa" poest ostetud jäätise asemel teha midagi põnevamat. Midagi, mis oleks nagu jäätis, kuid samas ka kook. Inspiratsiooni selle retsepti jaoks sain saksakeelsest muffiniraamatust, mille Artur mulle keele õppimise eesmärgil kinkis. Pean ütlema, et need viis aastat saksa keele õppimist polegi mööda külge maha jooksnud. Veidi pidin küll uusi kokandusalaseid sõnu tõlkima, kuid tasapisi hakkas juba kõik meelde tulema! Igatahes leiutasin selle küpsisejäätise koogikeste retsepti oma (hetkel veel veidi hädistest) saksakeeleoskustest, sellest mis parajasti kapis leidus ja mugandasin retsepti ka vastavalt sellele, mis tooted on müügil just Eesti poodides. Selle retseptiga ongi lugu selline, et sisse võib panna kõike, mis parasjagu kapist leida või ka midagi ära jätta, mida ei raatsi lihtsalt osta. Iirisekomme? jaa! šokolaadi? jaa! muid komme, küpsiseid, halvaad, pähkleid? kõik sobib!




Vaja läheb (ca 16 tk):
400 ml vahukoort
3-4 spl suhkrut
1 muna
2 munakollast
1 spl karamellistatud kondentspiima (võid asendada 1 spl tavalise või veel parem, pruuni suhkruga)
150 g šokolaadi- või pähklitükkidega küpsiseid
50 g martsipani
1 spl röstitud maapähklipuru (poes kohe valmistehtult müügil)

Peale:
2 munavalget
1-3 spl suhkrut
1 spl röstitud maapähklipuru

Kõigepealt valmistame isetehtud karamelli! Kuumuta paksupõhjalises potis keskmisel tulel suhkur. Ära sega enne kui suhkur hakkab sulama. Nüüd sega, nii et suhkur põhja ei kõrbeks, kuid samas tervenisti ära sulaks. Vala karamell küpsetuspaberile ja lase täielikult tahkuda. 

Proovi seda niisama krõbistada, maitseb nagu suhkruvatt!
Vahusta vahukoor. Klopi lahti munakollased ja lisa veidi vahustades vahukoorele. Nüüd vahusta terve muna kondentspiima või suhkruga kohevaks. Nüüd sega munavaht ja vahukooresegu omavahel. Lisa riivitud või tükkideks lõigatud martsipan, pähklid ja purustatud küpsised. Viimaks purusta ka karamell väikesteks tükkideks ja lisa segule. 

Täida muffinivormid täidisega ja jäta vähemalt üheks tunniks sügavkülma.  Kui koogikesed on külmunud, siis vahusta munavalged keskmiseks vahuks. Lisa seejärel pidevalt vahustades suhkur vastavalt sellele, kui suur magusaarmastaja oled. Kui on moodustunud tugev vaht, pigista igale koogikesele peale üks munavalgetups (soovitavalt läbi pritskoti). Kui sul leidub kodus ka leegipõleti, siis anna munavalgetupsule õrnalt pruun jume. Kui põletit pole, siis kaunista lihtsalt maapähklipuruga. Lase kookidel veel veidi sügavkülmas taheneda, kuid enne söömist soovitan võtta koogikesed külmikust välja 5 minutit enne sööma hakkamist. Nüüd on lõpuks aeg maiustada!


Hea motivatsioon saksa keele õppimiseks!



Kommentaarid