Kõrvitsakrõbedik

Kui kõrvis jälle majas, on üks kõrvitsakook kohe kindlasti must-do listis. See krõbedik on nii nii mõnus just sellepärast, et ühes ampsus on koos nii krõbisev kate kui ka kreemine suutäis. Koogi plussiks on ka see, et tavalise 45 minuti asemel tuleb selle kõrvitsakrõbediku valmimist oodata vaid 25 minutit. Appi, ma ei tea, millal ma suudan ennast tagasi hoida ja mitte teha ühes nädalas umbes 3-4 kooki!



Põhi ja kate: 
4 dl täisteranisujahu
0,5 dl suhkrut
1,5 dl pruuni suhkrut
0,5 tl soola
3 dl kiirkaerahelbeid või tavalisi kaerahelbeid
200 g võid
100 g kreeka pähkleid

Täidis:
100 g maitsestamata toorjuustu
ca 400 g puhastamata kõrvitsat (ehk 1 suur tass kõrvitsapüreed)
0,5-1 dl suhkrut
2 muna
1 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
0,25 tl jahvatatud ingverit
näpuotsaga soola
8-... tervet kreeka pähklit kaunistuseks

Pane ahi 175 kraadi peale sooja. Kui kõrvitsapüreed valmis kujul pole, siis puhasta kõrvits ja lõika tükkideks. Keeda kõrvitsat väheses vees seni kuni kõrvits pehmeks läheb ehk umbes 10 minutit. Samal ajal sega põhja ja katte jaoks kokku kuivained va kreeka pähklid ja lisa külm hakitud või. 


Sega ja tambi seni kuni kõik koostisained on ilusti segamini. Nüüd lisa hakitud kreeka pähklid ning sega ühtlaseks massiks. Jaga tainas pooleks. Üks pool jäta külmkappi, see läheb katteks. Teine pool suru 26 cm läbimõõduga (või 20X20 cm) küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja ja veidi ka äärtele. Krõbedama põhja jaoks soovitan põhja eraldi eelküpsetada ca 10-15 minutit.

Kui kõrvits on keenud, siis kalla vesi potist välja ja püreesta. Vahusta toorjuust, suhkur ja kõrvitsapüree ühtlaseks. Lisa munad ja seejärel kõik maitseained. Nüüd kalla kogu segu koogipõhjale ning raputa peale kate. Kaunista pähklitega ja pane kook 25 minutiks ahju.


Võta kook ahjust ja enne söömist kindlasti jahuta! Eriti hästi sobib see kook tee kõrvale hubasteks õhtuteks teleka ees, praegu siis jalgpalli MM-i ajaks. Ilmselt eelistavad mehed jalka kõrvale siiski krõpsu ja õlut, aga igatahes teeb selle koogi söömine ka naistele MM-i vaatamise nauditavaks. Muahh...











Kommentaarid