Šokolaadikook apelsinikreemiga

Kõik, kes on söönud šokolaadi laavakooki, teavad kui palju tummist šokolaadimaitset võib ühest ampsust leida. Selle koogiga on sama lugu. Juba väike amps täidab ilusti ja kõige nõudlikuma maiasmoka nõudmised. See on nagu paks šokolaadikreem, mis suus aeglaselt sulab ja sinu maitsemeeli igast küljest puudutab. Kuna šokolaadiselt tummised koogid käivad enamasti pigem talvise ajaga kokku, aga šokolaadikooki tahaks ju ikkagi igal ajal, siis apelsinikreem on see, mis annab sellele šokolaadisele koogike veidike kevad-suvisema meki. Ehk teisisõnu kevad-suvine kollektsioon koogimaailmas lähtudest vanast heast klassikust. 

Nii saigi väiksest šokolaadi-laavakoogist veidike tahkem, kuid siiski seest ülikreemine suurepere versioon. Küpsetamisaega ja koogivormi kuju muutes võib kooki teha natuke vedelamat või siis jällegi tahkemat. Kuidas parasjagu soov on. Mina kasutasin selle koogi jaoks 27 cm pikkust leivavormi, aga kreemisema täidise jaoks oleks parem hoopiski 18 cm läbimõõduga ümmargune vorm. Kaunistamiseks kasutasin Kalevi greibitükikesi šokolaadis ja kogu minu Londoni pere oli nendest vaimustatud. Tehti isegi ettepanek hakata Kalevi tooteid Londonisse importima (ja seda ettepanekut ei teinud mina). Kellele apelsinikreem just kõige lemmikum pole, võib vabalt serveerida šokolaadikooki vanillijäätise, vahukoore või värskete marjadega.






Šokolaadikook (10-14 inimesele):
400 g tumedat šokolaadi
70 g võid
4 muna
3 spl valget suhkrut
2 spl fariinisuhkrut
1 tl naturaalset vanillipulbrit
1 tl maisitärklist
1 spl jahu

Apelsinikreem:
2 apelsini
2 spl suhkrut
1 tl maisitärklist
1 muna
1 munakollane
45 g võid

Šokolaadikoogi jaoks sulata vesivannil või ja šokolaad. Jahuta veidi. Samal ajal vahusta teises kausis munad suhkrute ja vanillipulbriga õrnaks vahuks (1 minut). Lisa šokolaadisegu munadele ja sega ühtlaseks. Nüüd seda omavahel jahu ja maisitärklis ja lisa tainale. Kalla tainas küpsetuspaberiga nii põhjast kui ka külgedelt vooderdatud leiva/koogivormi. Kata vorm fooliumiga ja aseta koogivorm suuremasse vormi, mis on veega täidetud. Eesmärk on, et vesi ulatuks umbes poole vormi kõrguseni. Nii ei jää kook kuiv ja säilitab oma mahlasuse ja pehme sisemuse. Küpseta 170-kraadises ahjus 1 tund ja 20-30 minutit. Kook peaks pealt jääma võdisev, kuid õrnalt tahkunud. Lase jahtuda vähemalt 10 minutit ja kummuta kook tagurpidi. 

Apelsinikreemi jaoks vahusta munad suhkru ja tärklisega õrnaks vahuks. Lisa riivitud apelsinikoor ja mahl. Kalla segu paksupõhjalisse potti ja kuumuta pidevalt segades kuni kreem pakseneb. Kõige lõpuks lisa või ja sega seni kuni või on sulanud. Suru segu läbi sõela, et apelsinikoor ja võimalikud tükid välja saada. Jahuta. Kui nii kook kui ka kreem on jahtunud, kalla kreem koogile ja kaunista!







Kommentaarid