Jahuvaba, suhkruvaba ja rasvavaba šokolaadikook!!!

Mida rohkem ma Tervis Plussi artikleid kirjutan, seda rohkem (mõnes mõttes õnneks, mõnes mõttes kahjuks) saan teadmisi sellest, mida teevad valge suhkur ja jahu meie ajuga ja sealt edasi juba tervisega. Ausalt öeldes hakkab kergelt hirm... Viimasesse märtsikuisesse Tervis Plussi kirjutasin artikli "Kalor vs kalor", pärast mida ei tahaks ma üldse kohe valget suhkrut ega jahu enda kehasse enam panna. 

Luban, et jahu, rasva ja suhkru puudumist ei pane selles koogis tähele ja kosutavat šokolaadist maitset on rohkem kui küll. Jahu asendavad mustad oad (tavaliselt 400 grammises purgis ja soolvees). Kui musti ube poest ei leia, võib need asendada ka punaste konservubadega. Suhkru asemel kasutasin mett ja kuna kakao maitse selles koogis domineerib, ei ole ka meele omast maitset tunda. Rasva polegi enam vaja, oad annavad nendele browniedele mõnusalt pehme, mahlase ja pähklise maitse. Minu brownied tulid seekord kirssidega, aga võid vabalt asendada kirsid hoopiski apelsini, kohvi, pähkli või jõhvika maitsega. Kui midagi üldse veel koogile lisada, siis mulle meeldis see kook eriti koos Kreeka jogurtiga, ja jällegi, pole vaja suhkrust jäätist või rasvast vahukoort. Kreeka jogurt on siia super!



Vaja läheb:
400 g purk musti konservube (230 g ilma vedelikuta)
2 spl (kuhjaga) + 1 tl naturaalset magustamata kakaopulbrit
3 suurt muna
3 spl mett
1 tl naturaalset vanillipulbrit
1 spl kaerahelvestest jahvatatud jahu või tatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
50 g tumedat šokolaadi

Lisandiks: 18 murelit või kirssi (võid asendada purustatud banaaniga, pähklitega, jõhvikatega, apelsinimahla (1 spl) ja -koorega või (1 tl) lahustuva kohviga) 

Soovi korral serveerimiseks: Kreeka jogurtit või kaunistusi (komme, kookoshelbeid või pähkleid)

Loputa konservoad vedelikust ja pane blenderisse. Lisa 2 spl kakaod, munad, mesi, vanillipulber ja blenderda ühtlaseks massiks. Sega kaerahelbejahu küpsetuspulbriga, tükelda šokolaad ja lisa segule. Poolita kirsid ja lisa jällegi segule. Kalla tainas 20x20 cm kandilisse või 20-22 cm läbimõõduga ümmargusse vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 30-40 minutit. Kook peab ahjust välja võttes olema just õrnalt tahkunud, kuid keskelt õrnalt võdisev. Lase koogil täielikult jahtuda, raputa läbi sõela koogile 1 tl kakaod ja serveeri Kreeka jogurtiga. Naudi!








Kommentaarid