Marjatort- igale maitsele

Tihti on tortidega nii, et ühele maitseb ja teisele mitte väga, kellegi jaoks on liiga magus, samas kellegi jaoks võiks olla rohkem magus jne. Selle tordiga oli vastukaja üks: "Väga mõnus ja marjane" ja isegi 5-8-aastased poisijõmmid, kes muidu söögilaua äärde ei kippunud, tulid tordi peale kohale. Eriti hea on enne suve tulekut selle tordi tegemisega tühjendada kõik sügavkülma marjavarud enne uute tulekut. Värsked marjad sobivad ilmselgelt ka suurepäraselt. Kogu selle vitamiinikoguse ja küllaltki vähese suhkru- ja jahukoguse põhjal võib südamerahuga väita, et tegemist on küllaltki tervisliku koogiga!


Vaja läheb:
150 g Savoraidi küpsiseid
5 spl marjalikööri (vabal valikul) või mahla
60 g kiirestilahustuvat želatiini
150 ml + 50 ml vett
250 g mustikaid
250 g põldmarju
250 g maasikaid
250 g vaarikaid
50 g + 100 g suhkrut (võid tunde järgi veidike juurde lisada)
400 ml vahukoort
Kaunistuseks värskeid marju ja/või hurmaad

Kõigepealt alusta pealmisest kihist. Selleks kuumuta 2-3 minuti jooksul potis mustikad, põldmarjad, marjaliköör, 50 g suhkrut ja 150 ml vett. Kalla segu läbi sõela kaussi nii, et eralduks tumelilla mahl. 

Nüüd tõsta marjad tagasi potti ja lisa ka maasikad, vaarikad ja , 50 ml vett ja 100 g suhkrut. (Minul olid marjad sügavkülmas juba väikese suhkruga, seega kui kasutad ilma suhkruta varianti, võid tunde järgi suhkru kogust veidike suurendada). Lase segul podiseda 4-5 minutit. Seejärel püreesta marjad saumikseriga ühtlaseks püreeks. Kalla segu jällegi läbi peenikese sõela nii, et koogi sisse minev püree jääks seemnetest vabaks. (Paksu seemnese segu kasutasin mina hommikul pannkoogi peal ära). Lase püreel täielikult jahtuda. 

Põhja jaoks laota küpsised küpsetuspaberiga kaetud vormi (24-cm läbimõõduga) põhja. Ümmarguse vormiga on see veidike raske, aga paiguta, poolita, mahuta jne. Täiesti võimalik! Eralda 200 ml mustika-põldmarjavedelikuks, mida läheb tordi katteks vaja. Ülejäänud vedelikuga immuta põhi. Kui tundub, et immutamiseks jääb vedelikku väheseks, kasuta marjalikööri või mahla, et kõik küpsised väikese koguse vedelikku saaksid. Kui aga vedelikku jääb üle, siis sellega saad lahustada želatiini. 

Täidise jaoks vahusta vahukoor ja sega marjapüreega kokku. Lahusta 40 g kiirestilahustuvat želatiini leiges vedelikus (kas siis ülejäänud marjamahlas, apelsinimahlas või ka lihtsalt vees). Kuumuta segu kuni želatiin lahustub ja seejärel jahuta toatemperatuurini. Segu ei tohi kindlasti olla soe, muidu sulab vahukoor ära! Nüüd kalla želatiinivedelik pidevalt segades marja-vahukooresegusse. Kata täidisega koogipõhi ja silu pealt nii ühtlaseks kui võimalik. Aseta kook vähemalt 30 minutiks külma. Kindluse mõttes oleks soovitatav vähemalt tunnike lasta taheneda. 

Kui koogi pealmine kiht on kergelt tarretunud, saab lisada tumeda kattekihi. Selleks soojenda 200 ml mustika-põldmarjavedelikku kuni see on leige. Lisa 20 g kiirestilahustuvat želatiini. Korda sama nagu kreemi puhulgi: kuumuta segu kuni želatiin lahustub ja seejärel jahuta toatemperatuurini. Kalla pealmine kiht kiirelt tordile ja jaota/kalluta ühtlaselt. Seda tuleb teha kiiresti, sest želatiin hakkab jahedale tordile sattudes väga kiiresti tahenema. Pane kook jällegi vähemalt 30 minutiks külma. Enne serveerimist kaunista värskete marjadega. Koogi saab vormi seest välja kahel viisil: lõika noaga tordi ääred vormi küljest lahti ja ava vorm; ilusama tulemuse saamiseks kuumuta kiirelt leeklambiga koogivormi väliskülge ja tort sulab ise vormi küljest lahti. Serveeri armastusega!







Kommentaarid