Inglise pirnipuding

Inglaste jaoks on koogi keetmine vägagi tavaline magustoidu valmistamise viis. Kui esimest korda kuulsin, et kook peaks valmima, kerkima ja veel ka hästi maitsema ainult keemiskuumuse tulemusena, olin veidi üllatunud. Pidingi kohe siis järgi proovima, kuidas küllaltki traditsioonilise inglise koogi (siin kutsutakse kooke enamasti pudding'uks) valmistamine käib. Mina tegin kooki leivavormis, sest nii jääb see tagurpidi pöörates eriti pidulik ja ilus, aga alati võid kasutada ka tavalist koogivormi. Peaasi, et koogi- või leivavorm mahuks keetmiseks ette nähtud potti. 

Kõige populaarsem on seda sooja ja ülimahlast kooki serveerida vanillikastmega (custard), mille võid valmistada ise või siis lihtsalt osta valmis kujul otse poest. Samuti sobivad sooja koogi kõrvale ka vanillijäätis või vahukoor! "Kirsiks tordi peal" on siinkohal hautatud pirnid, mida vastavalt hooajale võid teha glögi valmistamise maitseainetega või muul ajal kasutada lihtsalt valget veini, sidrunit ja vaniljekauna. Igal juhul väga mõnus ja mahlane kook, mis ahjus valminuna poleks pooltki nii mahlane ja pehme jäänud. 




Vaja läheb (leivavormi ja suuremat potti kuhu leivavorm mahuks):
Võid vormi määrimiseks
2 suurt pirni (või õuna)
1 dl suhkrusiirupit 
175 g toasooja võid 
175 g suhkrut
3 muna
175 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 tl soola

Lisandiks:
3-4 pirni
Valget veini
Maitseaineid eelistuse järgi (naturaalset vanillipulbrit või vaniljekaun, kaneel, nelk, tähtaniis, sidrunikoor, apelsinikoor)
Vaniljepudingut, jäätist, keedukreemi või vahukoort


Määri keskmise suurusega leivavorm nii põhjast kui ka külgedelt toasooja võiga. Koori koogi jaoks vaja minevad pirnid viiluta need õhukesteks laastudeks. Laota pirniviilud leivavormi põhjale. Kalla pirnidele suhkrusiirupit. Vahusta omavahel toasoe või, suhkur ja sool. Lisa ükshaaval vahustamist jätkates munad ja kõige lõpuks sega hulka eelnevalt küpsetuspulbri ja soodaga segatud jahu. Kalla tainas suhkrusiirupile ja kata leivavorm esmalt küpsetuspaberi ja seejärel fooliumiga. Tõsta vorm veega täidetud potti, nii et vesi ulatuks vähemalt 3/4 leivavormini. Keeda kooki kaane all 1,5 tundi. 


Seniks valmista pirnid ja soovi korral ka sinna juurde käiv keedukreem. Pirnide jaoks kuumuta potis valge vein koos valitud maitseainetega. Koori pirnid, eemalda keskmine osa ja lõika sektoriteks. Hauta pirne kaane all valges veinis 15-20 minutit. Lisandiks valmista kas keedukreem või serveeri kuuma kooki koos vahukoore, jäätise või lihtsa vaniljepudinguga. 

Kui kook on 1,5 tundi ära keenud, võta see veest välja. Lase umbkaudu 5 minutit jahtuda. Eemalda küpsetuspaber ja foolium ning keera kook ettevaatlikult ümber. Serveeri soojalt koos pirnide ja millegi kreemisega! Naudi!



Kommentaarid