Beseetort kohvikreemi ja pähklikattega

Selle tordi mõte sai alguse selle aasta jõulutordist, mille nimeks oli Euroopa kõrgeima tipu nimi ehk Mont Blanc. Põhjaks besee, pean kastanikreem ja kõige tipuks veel kastani-šokolaadi trühvlid. 

Pärast kõgu jõulumöllu tuleb paratamatult isu millegi kergema vastu. Kooki ei saa ju sellegipoolest menüüst välja jätta. Seepärast ongi beseetort ülimõnus, magus, kerge lahendus, mida sõpradele pakkuda. Mina tegin tordi peale kaunistuseks šokolaaditrühvlid, aga kui nende tegemisega ei ole mahti jamada, siis võib vabalt lisaks pähklitele riivida koogile ka veidi šokolaadipuru. Trühvlivariant sobib eriti suurtele šokolaadisõpradele. Tundub endalegi uskumatu, et nii kerge vaevaga saab teha sellise piduliku tordi. 



Besee:
6 munavalget
2,5 dl suhkrut
1 tl valgeveiniäädikat
1 tl maisitärklist

Kohvikreem:
400 ml piima
3 munakollast
2 pakki (2 tassi jaoks) kohvipulbrit (ilma piima ja suhkrulisandita)
2 spl (väikese kuhjaga) maisitärklist
0,75 dl suhkrut 
300 ml vahukoort
Soovi korral (või kui on plaanis kooki transportida) 15 g kiirestilahustuvat želatiini + väike kogus apelsinimahla või leiget kohvi želatiini lahustamiseks

Katteks:
75 g metspähkleid

Trühvlid:
110 ml vahukoort
75 g tumedat šokolaadi
75 g piimašokolaadi
2-3 spl kakaod

Besee jaoks vahusta munavalged õrnaks vahuks. Jätka vahustamist ja lisa väikeste koguste haaval suhkur. Kui munavalgevaht on (väga) paks ja läikiv, siis sega lusikaga sisse maisitärklis ja valgeveiniäädikas. Kalla besee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vooli lusika abil besee ümmarguseks nii, et besee ääred jääksid kõrgemad. Ahju panemiseks valmis besee peaks välja nägema nagu kauss, mille ääred on kõrgemad kui keskmine osa. Hiljem on kohvikreemi jaoks olemas paras kausikujuline põhi, kust kreem laiali ei voola. Kui "kauss" valmis, siis pane besee 120-kraadisesse pöördõhurežiimiga ahju või 140-kraadisesse tavalisse ahju. Küpseta 1 tund-1 tund ja 15 minutit.  Lase beseel kõigepealt lahtise ahjuuksega jahtuda, seejärel võta ahjust ja lase täielikult jahtuda.

Kuni besee küpseb, võid soovi korral valmistada trühvlid. Sulata vahukoor ja šokolaaditükid ja sega seni kuni šokolaad on sulanud ja moodustunud ühtlane šokolaadikreem. Jäta segu jahedasse ruumi jahtuma. Poole tunni pärast peaks olema segu tahenenud ja saad hakata voolima trühvleid. Kalla ühele taldrikule veidike kakaod. Võta paras kogus šokolaadisegu ja veereta peopesas ühtlased pallikesed. Nüüd veereta palle kakaos. Jäta trühvlid kuni tordi viimistluseni külma. 

Kohvikreemi alusta sellest, et kuumuta paksupõhjalises potis piim kuni keemiseni, kuid ära lase piimal üle keeda! Samal ajal klopi lahti munakollased suhkruga ning lisa kohvipulber ja maisitärklis. Kalla kuum piim pidevalt segades munakollastele ja sega ühtlaseks. Nüüd kalla segu tagasi potti ja kuumuta jällegi pidevalt segades kuni kreem pakseneb. Selleks läheb aega kusagil 3-4 minutit. Jäta kreem jahtuma. 

Pähklikatte tegemiseks laota metspählid ahjuplaadile ja küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit. Tõsta pähklid ahjust välja, lase jahtuda ja seejärel eemalda pruun koor lihtsalt pähkleid hõõrudes. (Pole hullu kui päris kõik kooretükid ära ei tule). Nüüd haki pähklid parajateks suurusteks. 

Jätka kohvikreemi tegemist sellega, et vahusta nüüd vahukoor. Sega vahukoor ülejäänud kohvikreemile ja ongi valmis! Kui ikkagi tundub, et kreem on veidi vedel, siis võid lisada apelsinimahla või kohviga segatud  kiirestilahustuvat želatiini. 

Tort pane kokku võimalikult vahetult enne serveerimist. (Kui vahetult pole võimalik, siis ilusti sobib ka 1-5 tundi). Kalla beseele kohvikreem. Puista üle metspähklitega ja kõige tipuks aseta tordile šokolaaditrühvlid. Kook on parim kuni päev pärast kokkupanekut, kuid säilib veidike kauem. Serveeri ja naudi!








Kommentaarid