Sõbrapäeval üleni roosa ehk lõhe, makroonid ja smuuti

Nagu ikka tähtpäevadega ja pühadega, jõuan mina blogipostituse valmis ammu pärast seda, kui pühad läbi. Nii ka seekord, lihtsalt kõike seda head tahad ju täpselt sellel päeval, mite mitu päeva varem! Roosamannaga kaasa minnes valmisid Taid meenutav ananassismuuti põldmarjadega, makroonid, mis tulid mul esimest korda enam-vähem "okeid" välja, ja minu lemmik sidruniforell! Kui makroonid välja jätta, siis on ju tegemist igati tervisliku sõbrapäevaga.

Ananassismuuti

Tai puuviljašeike igatsen peale päikese ja soojuse kõige rohkem. Mangosmuutisid ei saa siin Eestis kunagi nii häid teha, sest siinsed mangod pole võrreldavadki sealsetega. Ananassiga aga nii hull see asi pole. Sain poest ananassi, mis andis oma pehmuselt ja magususelt peaaegu et Tai ananassi välja! Hea Tai smuuti eelduseks on palju puuvilja ja palju jääd. Kodus olen enne teinud smuutisid pigem rohkema puuviljaga ja vähema jääga, aga jää makes all the difference. 




Vaja läheb (neljale):
1 väiksem ananass
2 "plaati" jääd
Peotäis põldmarju
2 spl suhkrut
1-2 tassitäit vett

Pane kõik blenderisse ja valmis! 

Makroonid

Makroonid on need küpsised, mille tegemisel ei saa ei retsepti kogustes ega ka valmimisajas MITTE MINGISUGUSEID muudatusi teha! Täiesti õudne, see on täpisteadus, millega ma pole veel köögis kunagi kokku puutunud. Tavaliselt jätan ikka mõne sammu vahele, kui kannatust ei jätku, aga makroonidega nii ei saa.  Tainast peab segama 65 tõmbega?! Aga makroonide maitse on lihtsalt nii hea, et seadsin endale eesmärgiks saada nendega ükskord ikkagi hakkama. Sõbrapäeval oligi neljas-viies katsetus ja seekord tulid peaaegu väljagi. Muidugi võiks üks õige makroonimeister leida nendestki sada viga, aga maitse oli neilgi täiesti olemas ja esimest korda tulid minu makroonidele ka väikesed "jalad" alla. Jalgadeks nimetatakse seda säbrulist äärt makrooni põhja juures. Täidiseks segasin kokku vaarikad, kookoskreemi, suhkru ja või ja tuli väga mõnus! 



Kuna makroonide tegemisel olen minagi väga algaja, siis soovitan vaadata enne makroonide tegemist siia blogisse ja seda videot. Nende abiga sain ma peaaegu õiged makroonid!

Ehk siis panin paika enda jaoks punktid, tänu millele on tõeneäosus, et makroonid õnnestuvad, veidi suurem:
  • 130 g = 2,5 dl
  • 80 g = 2 dl
  • Mandlijahu ja tuhksuhkur lase läbi sõela.
  • Munavalged peavad olema toatemperatuuril vahustatuna veidikese soola ja suhkruga. Siis lisada värv. Et kindlam olla makroonid õnnestumises on veel parem kui värv on pulbri kujul. Sega spaatliga 65 korda, et tulemus jääks nagu laavasegu. 
  • Õhumullide vabastamiseks löö plaati umbes 3-5 korda vastu lauda. 
  • Lase enne ahju panekut seista täpselt 30 minutit alustades viimase makrooni plaadile pritsimise hetkest. 
  • Ära kahte plaati korraga ahju pane.
Täidise jaoks:

Vahusta 60 g toasooja võid tuhksuhkruga. Suru vaarikad läbi sõela ja lisa 5 spl vaarikasegu võile. Täida sellega makroonid.



Sidruniforell

Soolatud kala asemel on minu lemmik juba aastaid olnud hoopis värskem ja sidrunisem forelli- või lõhefilee. Soovitan kindlasti-kindlasti proovida!


Vaja läheb (1 suurem karp):

Lõhe- või forellifileed (umbes pool kala ehk 500 g)
Peeneteralist mere- või himaalajasoola 
Poole sidruni mahl
Kvaliteetset toiduõli
Värsket tilli
Rosepipart

Fileeri kala õhukesteks lõikudeks, et oleks paras võileiva peale panna. Raputa karbi põhja soola ja lao peale üks kiht kalalõike. Raputa peale järgmine kiht soola, rosepipart, kalamaitseainet ja tilli. Siis jälle kalakiht ja maitseainekiht, nii palju, et karp täis saaks. Sega omavahel sidrunimahl ja õli nii, et mõlemat saaks segusse sama palju (või sidrunimahla veidike rohkem). Vala sidruni-õlisegu kalale, pane karp kinni ja raputa veidi, et sidrun ja õli läheks kihtide vahele. Säilita külmkapis. Juba tunni aja pärast on kala söögivalmis ja säilib külmas 4-5 päeva. 



Kommentaarid