Phuket, päike ja Tai köök

Kolm nädalat Tais Phuketi saarel... mida muud võikski tahta. Kõige meeldejäävamad maitseelamused jäädvustangi siia. Tai jääb kindlasti mulle eluks ajaks meelde imeheade merandide, pannkookide ja mangosmuutide poolest ning loodan mõned maitsed ja ideed endaga Eestisse kaasa tuua!


Siinsed magustoidud

Kuna olen eriliselt suur magusaarmastaja, siis eelkõige jäävad minu silmad ikka magusalettidele ja seda otsisin ka Taist. Kahjuks pidin aga siinsetes magustoitudes pettuma. Kõik vähegi ilusa välimusega koogikesed või saiakesed osutusid millekski väga kummaliseks, mida on raske sõnadesse panna.


Banaanipannkoogid šokolaadi ja kondentspiimaga

Midagi head me siiski siit magusa poole pealt leidsime - need on banaanipannkoogid! Kuigi avastasin hiljem, et päris Tai magustoiduks ei saa seda just pidada, sest originaalretsept on pärit tegelikult hoopis Indiast ja kohandatud Tai maitsetele. Paljudes turistipiirkondades tehakse kalli hinna eest täiesti tavalisi pannkooke, samuti banaani ja muu heaga, aga pannkoogi retsept on nii nagu meilegi teada-tuntud. Tai pannkoogid on aga hoopis teistsugused ja palju mõnusamad. Vedela taina asemel teevad siinsed pannkoogimeistrid pannkooke väikestest tainapallidest, mille nad laiaks löövad ja seejärel imeõhukeseks viskavad. Just see tainas teeb need pannkoogid kuidagi eriliselt krõmpsuks ja meile harjumuspärasest erinevaks. Pannkoogi sisse määritakse vastavalt maitsele Nutellat või maapähklivõid, puistatakse sisse banaaniviilud ja praetakse siis lusikatäies võis. Peale niristatakse šokolaadi või kondentspiima - tõeline maiasmoka unistus! Need pannkoogid on mul kindlalt plaanis kodus järele proovida, aga ilmselt nõuab see tainaviskamine enne veidi harjutamist. 

Meie lemmik pannkoogitädi!

Olles ostnud suure õhinaga esimesed pannkoogid, saime aru, et hoopis kõrvalputkas olid olemas need õiged Tai pannuskad...

Vot need on need õiged taipärased pannkoogid ja selline nägigi välja meie tüüpiline lõunasöök!

Kohalik, terav ja odav toit

Kogu reisi vältel proovisime leida võimalikult "kohalikke" ja autentseid toidukohti, kus saaks kogeda seda tõelist Tai toitu. Siinkohal kehtib reegel: mida vähem inglisekeelseid silte ja mida rohkem kohalikke einestamas, seda odavam, autentsem ja maitsvam on ka toit. Kõik kohad on siin täis väikeseid putkasid, mis on kinnitatud rolleri külge, seega on võimalik nendega ringi liikuda. Nendes roller-söögikohtades pakutakse nii lihavardaid, grillitud maisi, puuvilju, pannkooke, nuudleid ja palju muud. Ja päris korraliku toidukorra hinnaks sellistes putkades on enamasti 50-100 bahti ehk 1-2,5€. Need maitsed ja vürtsid annavad kokku sellise toidu, mida ei oskaks unistada üheski Eesti restoranis ja paneb imestama, et nii head toitu suudetakse teha vaid ühes liikuvas kärus! 



Vürtsidega tuleb siin aga väga ettevaatlik olla, sest Eesti mõistes "spicy" tähendab siin ikka sellist teravust, et isegi suurele tšilliarmastajale läheb selle toidu söömine päris raskeks. Seega, et saada siin parajalt teravat toitu, tuleb öelda "no no no spicy", ainult siis saad toidu, kuhu on poetatud "ainult" paar tšillikauna. 



Eriti tore on toidu ostmine turult, kus muutub toidu otsimine omaette tegevuseks. Käid erinevate putkade juures, vaatad lihaleti juurde, pannkoogileti juurde, sushit, maisi, kevadrulle ja siis on lettidel suur hulk meile seletamatuid toite, mille koostist ei osanud me isegi mitte aimata. Teist sorti turud on kohalikud tooraineturud, kust võib leida igasuguseid eurooplasele tundmatuid vilju, juurikaid ja muud rohelist. Lõppudelõpuks ongi iga Tai roa saladuseks just maitsetaimed, mida oskab oskuslikult ära kasutada vaid tõeline tailane. 

Kõik värske ja roheline, mida Eestis harva poest leida võib.

Minu õhtusöök, kõigest ühe euroga!

Jällegi ühe euro eest pareeritud krevetid või kalmaarirõngad.

Selliseid kummalisi palle ja pätse leidus igas suuruses, värvis ja tekstuuris.

Järjekordne maitseelamus kummalise, aga väga maitsva salatiga ja kohaliku õllega.

Prussakad ja/või ussikesed (ei saanudki aru täpselt) said ka ära proovitud, kui üks kena Kanada vanapaar tuli meie juurde ja pakkus neid kohalikke delikatesse ka meile. Ilmselgelt ei olnud nad oma ostust just eriti vaimustuses ja olid väga valmid neid jagama! Samas nägime selle sama leti juures kohalikku väikest tüdrukut, kes prussakaid nähes nagu jäätist lunides palus ema, et saaks ainult prussakaid!

Ehtne näide, et kui midagi keelest aru ei saa, siis järelikult on hea koht!

Minu lemmikuks sai taipärane krõbe sealiha ehk crispy pork!

Mereannid ja mereäärsed restoranid

Üks keskmise jõukusega eestlane ei oskaks vist unistadagi sellest, et Tais, Phuketi lõunaosas saab 3 kilo erinevaid värskeid mereande koos riisi ja muu heaga kõigest 17 euro eest!  Ja sellest jätkub parajalt neljale inimesele. Ma ei räägi siin mitte sellistest mereanniroogadest nagu enamasti Eestist leida võib, et suure salatilehehunniku vahele on poetatud paar väikest krevetti. Selle raha eest saab siin mereandidest ikka korralikult isu täis süüa. Süsteem on selline: lähed ostad ühelt poolt tänavat endale mereande ning viid need siis kotikeste sees üle tee teisele poole restorani, kus küpsetatakse need vastavalt sinu soovile ja maitsele. Tuleb tunnistada, et läksime esimese korraga natukene hoogu ja sõime kõik 3 kilo vaid kahekesi ära.


Nägu ei reeda just palju, aga toit oli lihtsalt megamaitsev!!

Veel pannkooke ehk kookosepallid

Turul jäid silma ühed huvitavad pallikesed, mida kutsutakse siin kanom kroksideks. Ainult kookospiimast, riisijahust, suhkrust ja soolast tehtud segu valatakse väikestesse augukestesse ja küpsetatakse ühelt poolt kiirelt pruuniks. Siis võetakse poolringikesed pannilt ja vajutatakse kaks poolringi üheks pallikeseks. Tulemuseks on pealt krõbedad pallikesed seest vedela kookosesisuga, väga mõnusad! Aga siin on üks aga... muidu väga mõnusatesse pallikestesse pistetakse mulle arusaamatutel põhjustel pannkookide sisse maisi ja rohelist sibulat?! Milleks sibulat? Eurooplase maitsemeel seda ilmselt ei mõista. Kodus proovin neid samu kookosepannkooke omal viisil ka järele teha, aga kindlasti jätan õnneks või kahjuks need rohelised sibulad välja. 



To die for...ehk mangosmuutid

Pole vist olemas paremat asja siin maailmas kui küps Tai mango. Ja see pole niisama öeldud, ma mõtlen seda täiesti tõsimeeli! Ei tule lihtsalt paremat asja meelde. Võrreldes Eestis müüdava mangoga on siinne mango palju-palju magusam, pehmem, mahlasem, maitseküllasem ja kõik muud head sõnad, mis pähe tulevad. Eesti mangoga pole siinsel mangol just palju pistmist, millest on mul siiralt kahju. 

Kolme nädala jooksul ei olnud mitte ühtegi päeva, mis poleks möödunud mangosmuuti või värskete mangodega. Mangosheik nagu nad siin seda nimetavad koosnebki lihtsalt purustatud mangost, jääst ja kulbitäiest siirupist. Oleme ka proovinud erinevaid kombosid mango-ananass, mango-kiivi, mango-litši jne, aga kõige lemmikumaks sai nii mulle kui ka Arturile mango-passioni sheik. 

Kui enamasti ostetakse reisilt kaasa erinevaid suveniire, siis mina toppisin oma kotti nii palju mangosid kui ma suutsin. Nüüd on plaan teha mango-passioni sorbetti, mida sügavkülmas säilitada saaksin, nii et kui eriti vihmane ja masendav päev on, saaksin ühe ampsu seda head maitset tunda ja päev ongi natukene parem. 



...

Kommentaarid