Viigimarjapirukas
Viigimari on mulle seni küllaltki tundmatuks jäänud, kuid nägin ühest kokasaatest, kuidas tehti üliahvatleva väljanägemisega viigimarjakooki. Kusagil märtsi kandis tuligi siis idee, et otsin välja mõne retsepti ja muudkui hakkan tegema. Käisin läbi mitmeid suuri ja väiksemaid toidupoode ja väheg talutava väljanägemisega viigimarju ma ei leidnud. Pealegi oli nende viljade hind meeletult suur, arvestades seda, et nende kvaliteeti hinnates ei olnud ma kindel, kas nad ikka süüa kõlbavad. Võtsin siis lahti imemasina Google ja sain teada, et viigimarjade hooaeg hakkab hoopiski alates septembri lõpust. Poole aasta pärast avanes mul võimalus proovida seda kauaoodatud viigimarjapirukat ja retsepti võtsin Jamie Oliveri itaaliateemalisest kokaraamatust, mugandades koguseid ja aineid.
Arvestades seda, et viigimari on Eestis hullumeelselt kallis, siis avastasin kooki maitstes, et edukalt saaks viigimarjad asendada õunatükkide või hoopiski poolitatud ploomidega. Tuleb kõvasti odavam ja eestimaisem versioon. Viigimarjadega varianti hoian edaspidi ainult pidulikemaks puhkudeks!
Tainas:
100 g võid
50 g suhkrut
Näpuotsaga soola
175 g jahu
0,5 tl vanillisuhkrut
0,5 sidrunikoort
1 suur munakollane
2 spl külma vett
Vooderda 24 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga. Sega kokku kuivained ja lisa külm hakitud või. Sega ja hõõru või jahuga segamini. Lisa vesi ja munakollane ja hõõru ühtlaseks. Suru tainas sõrmede abil koogivormi põhja ja äärtesse. Tõsta tainas täidise valmimise ajaks või pooleks tunniks külma. Tee kahvliga taina sisse mõned augud, et küpsetades õhk välja läheks. Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta põhja 12 minutit. Võta põhi ahjust ja keera ahi 170 kraadi peale.
Frandžipaan ehk mandlitäidis:
175 g terveid mandleid
3 spl nisu- või toortatra jahu
100 g võid
150 g suhkrut
2 muna
1 munavalge
0,25 tl naturaalset vaniljet
Frandžipaani valmistamiseks purusta mandlid kohviveskis või köögikombainis. Tõsta mandlijahu koos tavalise jahuga suurde kaussi. Vahusta eraldi kausis toasoe või suhkruga. Lisa sinna munad, munavalge ja vanilje ning sega ühtlaseks. Lisa nüüd võikreem jahusegusse ja sega ühtlaseks.
Viigimarjadest kate:
ca 5 suurt viigimarja
1 spl mett
2 spl apelsinimahla
Värskeid tüümiani lehti
1 apelsini koor
25 g mandlilaaste
Tõsta frandžipaanisegu koogipõhjale ja vajuta sinna sisse pooleks lõigatud viigimarjad. Sega omavahel apelisinimahl, apelsinikoor ja mesi. Puista mandlilaastud koos tüümianilehtedega koogile. Küpseta 40 minutit (170-kraadises ahjus). Lase pool tunnikest jahtuda ja serveeri koos Kreeka jogurti, mascarpone või toorjuustuga. Mina segasin Kreeka jogurti natukese vanilje ja suhkruga, tuli ülimõnus lisand veel mõnusamale koogile.
Kommentaarid
Postita kommentaar