Peedi-kitsejuustu pirukas

Peet ja kitsejuust... kitsejuust ja peet... veel umbes pool aastat tagasi ei söönud ma üleüldsegi peeti. See tundus mulle kummaliselt magus ja imelik. Nii paljudes kohtades aga pakutakse koos kitsejuustuga just peeti ja kuna kitsejuustu ma väga armastan, siis proovisin nende kooslust üks korde veel ja uuesti. Tasapisi hakkaski mulle see kooslus küllaltki mõnus tunduma ja nüüd ma ainult söökski kitsejuustu-peedi koosluses toite. Salatid, suupisted, pirukad jne. 

Selle retsepti jäädvustan siia blogisse puhtalt omakasupüüdlikel eesmärkidel. Nimelt leidsin selle retsepti siit ja pirukas tuli niivõrd maitsev, et teen seda kindlasti veel ja veel. Siis ongi hea, kui see retsept on mul enda blogis ka olemas, et ei peaks hakkama meenutama, kust ma selle kunagi leidsin. Üle pika aja olen leidnud ka sellise pirukapõhja retsepti, mis jääb ka ilma eelküpsetamiseta supermõnus ja krõbe. Ja sobib nii pearoaks kui ka suupisteks. Seega, üks väärt pirukas on see peedi-kitsejuustu pirukas.





Põhi:
100 g külma võid
2 dl nisujahu
0,5 dl rukki- või odrajahu
3/4 tl soola
1 tl kuivatatud tüümiani
3 sl vett
(1 spl riivitud Parmesani)

Täidis:
300-400 g keedetud või küpsetatud peeti (umbkaudu 3-4 peeti)
110g pehmet kitsejuustu
1 dl hapukoort
2 muna
soola ja musta pipart
1 spl mannat

Peale:
balsamico kreemi
tüümiani
röstitud piiniapähkleid



Sega põhja jaoks kõik kuivained, lisa juurde hakitud või ja sega nii, et või tükke jahu sisse ei jääks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks. Suru tainas 20 cm läbimõõduga koogivormi ja jäta täidise valmimise ajaks külma. Veel parem kui põhi saaks külmkapis kusagil 30 minutit puhata. 


Viiluta peet. Klopi lahti munad. Sega kokku kõigepealt hapukoor ja murendatud kitsejuust. Lisa juustusegule ka munad. Maitsesta segu soola ja pipraga. Puista pirukapõhjale mannat. Aseta peale peediviilud. Kalla kõige peale kitsejuustusegu. Küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit.



Peale sobib ülimalt hästi balsamico kreem (kui kreemi pole, siis sobib ka tilk tavalist balsamicot) ja röstitud piiniapähklid. 





Kommentaarid