Mango-šokolaadi tort

Mango ja šokolaad sobivad omavahel imeliselt hästi kokku. Samas maitseb see tort ka neile, kes mangot enamasti ei armasta, kuna domineeriv šokolaad ja siidine mangokreem selle vahel moodustavad hoopis omamoodi koosluse, mis läheb peale nii suurele kui väiksemale maiasmokale. Olen seda torti teinud nii tavasuuruses ehk kümnele inimesele kui ka megakoguses ehk kuuekümnele inimesele ning see sobib nii sünnipäevalauale kui ka nädalavahetusel maiustamiseks. Siin retseptis toon välja küll keskmise variandi ehk plaadikoogisuuruse tordi suuremale peoseltskonnale, kuid kui näiteks väiksemale seltskonnale tahta seda teha, meeldib mulle biskviidi asemel kasutada veidike toekamat SELLES RETSEPTIS KASUTATUD tordipõhja. Sel juhul tuleks ka mangokreemi teha poole vähem. Kindlasti tasuks arvestada, et tordi tegemist tuleks alustada vähemalt eelmisel õhtul, kuna mitmed kreemid vajavad tahkumist. Igal juhul tasub see mässamine ära ja tegelikult polegi see nii keeruline kui esmapilgul võib tunduda. 





Biskviit (3 põhja kogus, 35 inimesele):

3x4 toasooja muna
3x4 spl suhkrut
3x4 spl jahu
3x2 spl kakaod
3x1 spl maisirärklist
3x0,5 tl küpsetuspulbrit

Tee biskviite ükshaaval. Võta ühekordne kogus mune ehk neli muna ja sega vastavalt suhkruga. Vahusta tugevaks vahuks (u 8-10 minutit). Sega omavahel kuivained ja sõelu munavahule juurde, nii et segu saaks ühtlane. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 35x40 ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus 8-10 minutit. Korda tegevust ka ülejäänud kahe põhja puhul. 

Mangokreem (kogus 35 inimesele):

1 liiter piima
12 munakollast
120 g maisitärklist
400 ml naturaalset mangopüreed (müüakse mahlapakis või beebitoiduna)
350 g suhkrut
8 želatiinilehte
400 ml vahukoort

Sega omavahel munakollased ja maisitärklis. Aseta piim koos suhkruga potti ja kuumuta keemiseni. Vala väike sorts kuuma piima munakollastesegusse ning seejärel kalla kogu munakollastesegu pidevalt segades piima hulka. Kuumuta kreemi madalal tulel pidevalt segades kuni kreem hakkab paksenema. Lisa siis juurde eelnevalt külmas vees leotatud želatiinilehed ja vaata, et need ilusti ikka kreemi sisse ära sulaksid. Jahuta nüüd kreem toatemperatuuril täiesti maha ning lisa siis eraldi kausis eelnevalt vahustatud vahukoor. 

Tordi kokku panemiseks oleks hea, kui seda teha alusel, mille servad jääks tihedalt koogi vastu, kuna mangokreem on enne tardumist päris vedel. Mina olen aga näiteks asetanud tordi servadele köögikilega kaetud pappribad, mis takistavad kreemil laiali vajumast. Väikse ja ümmarguse koogi puhul on väga kerge seda teha lahtikäivas koogivormis. Jäta tort üleöö tahenema. Eelneval õhtul aga valmista veel kattekreem.

Šokolaadikreem:

5 želatiinilehte
200 g tumedat šokolaadi
6 dl vahukoort
0,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Tegemist on täiesti traditsioonilise panna cotta retseptiga. Kreemiks muudab selle aga tahkunud tarretise vahustamine. Tänuväärne on kreem seepärast, et ta ei sula ja ta on piisavalt tahke, et teha igasuguseid kaunistusi, kui soovi on. Panna cotta kreemi valmistamiseks pane želatiinilehed külma vette ligunema. Samal ajal sulata šokolaad vesivannil. Kuumuta eraldi potis vahukoor ja suhkur keemiseni. Tõsta seejärel tulelt ja lisa kuivaks pigistatud želatiinilehed. Sega kuni lehed on lahustunud ning siis lisa šokolaad. Jäta segu üleöö külmkappi tahenema. 

Hommikul vahusta šokolaadikreem ja määri tahenenud tordile. Kaunista meelepäraselt ja naudi!

Kaunistusesoovitus:

Järelejäänud munavalgetest võib teha palju, näiteks omletti, beseerulli või valeeriküpsiseid, kuid mõned munavalged saab ära kasutada karamelli-beseeküpsiste valmistamiseks, mida saab kasutada tordi kaunistamisel. 

Beseeküpsised (40-60 tk)
5 munavalget
300 g suhkrut
0,5 tl äädikat

Kuumuta ahi 200 kraadini. Vala suhkur küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 5 minutit. Samal ajal vahusta munavalged tugevaks vahuks. Tõsta kuum suhkur ahjust ja lisa vahustamist jätkates vähehaaval juurde kuum ja poolenisti sulanud suhkur. Alanda ahju temperatuur 100 kraadini. Lõpuks lisa segule äädikas ja vahusta veel vähemalt viis minutit. Kas pritskotiga või lihtsalt lusikaga tee küpsetuspaberile beseest väikesed tupsukesed ja küpseta neid ahjus 3 tundi. Siis lülita ahi välja ja lase veel küpsistel ahjus jahtuda. Kui beseed tordi peal kasutada, siis aseta need tordile maksimaalselt  tund aega enne serveerimist ja mitte varem. 

Lisaks kaunistasin torti martsipani ja lillepasta segust vormide abil tehtud liblikate ja muude kujukestega. 







Kommentaarid

  1. After study just a few of the blog posts on your web site now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and will be checking again soon. Pls take a look at my website online as effectively and let me know what you think. online casino bonus

    VastaKustuta

Postita kommentaar