Soe pirnikook suussulava šokolaadiga

Sügise saabudes vahelduvad marjatordid tasapisi õunakookide ja muude veidike rammusamate ampsudega. Eelkõige tekib esimeste jahedate ilmadega isu just soojade kookide järele, mida saab süüa siis näiteks vahukoore, jäätise või paksema jogurtiga. See mõnus pirni ja mandlitega retsept on heaks vahelduseks õunakookidele ning nii hea ja mahlane, et minu meelest on siinkohal isegi vahukoore või jäätiselisand üleliigne. Muidugi võib asendada pirnid õuntega ja tumeda šokolaadi hoopiski valge šokolaadiga. Retsepti aluseks on maailmas palavalt armastatud prantslaste mandlikook ehk frangipane, mis tähendab tegelikult mandlitäidist ja millega tehtud koogid on Prantsusmaal eriti populaarsed just jõulude ajal. Kuna mandlitäidis nõuab aga originaalis rohkelt pähkleid, suhkrut ja võid, siis muutsin seda pirnikooki natukene südame- ja taljesõbralikumaks ja asendasin või jogurtiga ning jätsin pool suhkrukogusest ootama uusi küpsetamisi. Maitse igal juhul sellest ei kannatanud ja sai igati mõnus sügisene kook, mis maitseb parimalt just soojalt. 



Põhi:
3 dl jahu
150 g võid
2 spl külma vett
1 spl suhkrut

Täidis:
100 g tumedat šokolaadi
50 g võid
100 g Kreeka jogurtit
100 g suhkrut
150 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
50 g jahu
3 muna
1 spl sidrunimahla
3-4 pirni
1 spl suhkrut + 1 spl võid
20 g mandlilaaste

Põhja jaoks sega jahu ja suhkur ning lisa külmad võitükid. Sega tainas köögikombainis või näppude vahel ühtlaseks puruks ja lisa vesi. Mätsi tainas ühtlaseks palliks ja jäta toidukile sisse pooleks tunniks külmkappi tahenema. Suru nüüd näppude abil tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja ja äärtele. Tee tainasse kahvliga augud, kata põhi küpsetuspaberiga ja aseta sinna peale raskus (nt herned või oad). Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus ca 10 minutit. 

Täidise jaoks koori pirnid ja lõika pikkupidi neljaks ning sega siis sidrunimahlaga. Seda omavahel munad, jahu, mandlijahu, jogurt, toasoe või ja suhkur. Kalla täidis põhjale, sulata šokolaad ja tõsta lusikaga ringikesi tehes see ühtlaselt täidisele. Nüüd vajuta koogile pirniviilud nii, et lõigatud osa jääks alla poole ja paksem osa jääks tordi ääre poole. Küpseta kooki ahjus 200 (pöördõhuga ahju puhul 180) kraadi juures 30 minutit. Seejärel puista kook üle mandlilaastudega, puista pirnidele suhkrut ja aseta igale pirnile ülipisike võitükike. Alanda ahju temperatuuri 20 kraadi võrra ja küpseta veel 20-30 minutit kuni pirnid on pehmed. Kui kook hakkab küpsemise ajal pealt väga pruuniks minema, siis kata see fooliumiga. Serveeri soojalt või külmalt, kuid parim on see just ahjusoojalt. Naudi!





Kommentaarid