Mandlikook ehk Oscar II tort

Sattusin lehitsema üsna vanamoelist koogiraamatut, kus tortidest esindatud vaid klassikute klassikud. Nende seast jäi silma Oscar II tort ehk hõrgutis, mis valmib mandlibesee kihtidest, nougat'ist ja munakreemist (teisisõnu paksemast keedukreemist). Eriti lihtne, ei vaja palju mässamist ega palju komponente. Tulemus on magus ja sobib eriti pähklikreemi armastajatele. Uurisin ka järgi, kes see Oscar II siis oli. Tuleb välja, et tegemist on Rootsi kuningaga, kelle ajastu on tuntud kui õnneaeg. Pole ime, et siis tema lemmikkook ka laiemalt levima hakkas. Tänapäevalgi on see kook paljude lemmikuks saanud ja väidetavalt pidi see kook isegi Ikeas müügil olema. Aga isetehtult on see ikka parem ja tarvitseb ainult poodi minna ja paar komponenti osta. Mina venitasin koogi 26 cm suuruseks ja originaalretsepti järgi tuli see üsnagi õhuke. Järgmisel korral lisaksin vahekihti veel ühe paki vahukoort. Samas võib ikkagi jääda originaali juurde, aga siis soovitaksin teha kooki 20-24 cm suuruses vormis. Igal juhul peab proovima!




Beseepõhjad:
100 g mandleid või mandlijahu
1,5 dl suhkrut
4 munavalget

Nougat:
0,5 dl suhkrut
30 g mandleid ehk 30 mandlit

Munakreem:
4 munakollast
2 dl vahukoort (paksema vahekihi jaoks 4 dl)
 0,5 dl suhkrut
50 g võid

Soojenda ahi 175-kraadini (pöördõhuga režiimil) või 200-kraadini (tavarežiimil). Joonista kahele ahjuplaadile pandud küpsetuspaberitele 20-26 cm suurused ringid. Jahvata mandlid jahuks ja sega suhkruga. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega mandlisuhkru hulka. Jaga tainas kaheks ja küpseta põhjasid 15 minutit. Lase lahtise uksega ahjus põhjadel kuivada, siis eemalda küpsetuspaber ja lase täielikult jahtuda. 

Nougat'i jaoks sulata pannil suhkur koos hakitud mandlitega. Kalla kuum karamell koos pähklitega rasvainega määritud plaadile ja jahuta täielikult. Siis purusta köögikombainis või uhmri abil pähklid puruks. 

Munakreemi jaoks sega potis munakollased, väike pakk vahukoort, suhkur ja või. Kuumuta tasasel tulel pidevalt ja hoogsalt segades. Jahuta kreem täielikult. (Kui soovid nüüd paksemat vahekihti, siis vahusta eraldi veel üks väike vahukoorepakk, jaga jahtunud munakreem kaheks ning sega ühe sisse vahukoor.) 

Koogi kokku panemiseks sega munakreemi sisse ka nougat ja aseta alumise põhja peale pool kreemist (lisavahukoorega osa kui tahad paksemat kooki). Siis teine põhi ning siis ülejäänud munakreemist. Kaunista meelepäraselt. Naudi!



Kommentaarid