Lihtne karamelline õunakook

Sel aastal on õunahooajaga kehvasti. Õieti ei ole õunu peaaegu üldse ja need vähesed, mis maha on potsatanud, on enamasti pisikesed ja hästi hapud. Seda enam tuleks neist teha hoopiski kooki, kuna hapukas õun on koogi jaoks lausa loodud. Siin on üks imehea õunakook, mis ei vaja palju mässamist, aga samas on maitselt ülimalt hea ja mahlane. Kaerajahu põhi sobib õunte ja karamelliga imeliselt ja on ka tervislikum alternatiiv nisujahule. Iirisekommide asemel võivad šokolaadisõbrad kooki panna hoopiski tumedat või valget šokolaadi. 

Enamasti kaldun ise tegema vaid ühte õunakooki, mille retsepti leiad SIIT või SEDA õunastruudlit. Teised lihtsalt on kas liiga jahused või nende tegemine mõttetult keeruliseks aetud. Aga õunakoogis on ju kõige tähtsam ikkagi õunte ja suhkru mõnus kooslus koos natukese kaneeliga. Igal juhul on lihtsa karamellise õunakoogi retsept üle pika aja üks selline, mida tasub tõesti jagada! 



Põhi:
2 muna
1 dl suhkrut
näpuotsaga soola
2 dl hapukoort
4 dl kaerajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
1 dl rapsiõli

Kate:
3-5 õuna
100g mandleid
1 pakk iirisekomme (Kiss-Kiss pehme iiris)
30 g võid

Klopi munad suhkru ja soolaga lahti. Sega eelnevalt ülejäänud kuivained. Nüüd lisa munadele kõik põhja koostisosad. Tükelda õunad kõigepealt viiludeks ja lõika viilud omakorda kolmeks. Haki mandlid ja iirisekommid nii, et jääks nii suuremaid kui ka väiksemaid tükke. Kalla täidis küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga vormi. Puista peale iirisekommid, siis õunad ja kõige lõpuks mandlid. Kõige lõpuks tükelda koogile väikesed võitükid. Küpseta kooki 35-40 minutit 180-kraadises ahjus. Sobib nautimiseks nii soojalt kui jahtunult. Sooja koogi juurde soovitan kas jäätist või hoopiski Kreeka jogurtit. 






Kommentaarid