Magusad saiakesed

Mina pole pärmitainaga veel täielikult sina-peale saanud, aga selle retsepti järgi peaks asi küll õnnestuma. Eriti head tulevad saiakesed siis, kui neid küpsetada väikestest muffinivormilaadsetes vormides. Nii säilitavad nad ka järgmised päevad oma pehmuse ja üleküpsemisoht väheneb neid vorme kasutades samuti. Keedukreem lisab saiakestele veel erilise mahlasuse. Täidises annab mahlasust juurde ka mõni hapukas moos, mille võib või- ja vürtsideseguga asendada. Järgmistel päevadel saab saiakeste pehmust taastada need kümneks minutiks sooja ahju pannes. 




Tainas (12 saiakese jaoks):
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid

Täidis:
75 g toasooja võid
75 g suhkrut
4 tl jahvatatud kaneeli
1 tl kardemoni

Keedukreemikaste:
1 klaas piima
0,5 tl naturaalset vaniljet
2 spl suhkrut
1 spl jahu
1 suur muna
0,5 spl võid

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm suhkru ja soolaga ühtlaseks ning vala juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel toasoe või. Sõtku umbes 5 minutit. Lase tainal 30-45 minutit soojas (50-kraadises) ahjus rätiku all kerkida. Täidise valmistamiseks vahusta või suhkruga ning seejärel lisa kaneel ja kardemon. Soovi korral võid täidisesse lisada nt pohlasid või haput õunamoosi. Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal umbes 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Määri poolele tainale pikkupidi täidis. Murra tainas pikuti pooleks ning lõika sellest välja 12 riba. Lõika igasse ribadesse sälk nii, et selle ülemine ots jääks kinni. Keera tainaribadesse keerud ning keera rulli. Tõsta tainapallid muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase kerkida ligi 15 minutit ning seejärel  küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit.

Samal ajal valmista keedukreem. Kuumuta piim koos suhkru ja vaniljega keemiseni. Klopi muna jahuga läbi. Lisa paar supilusikatäit kuuma piima munasegule ja sega. Nüüd nirista munakreem piimale, samal ajal pidevalt segades. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades kuni kreem pakseneb. Lisa või ja jahuta. Serveeri saiakesi soojalt koos keedukreemiga.

Kommentaarid