Karamelli-piparkoogi jõulukook

Mis kuu siis veel kui detsember on just see aeg, mil tuleks ära küpsetada kõik need parimad jõulukoogid, mida muul aastaajal küpsetada ei ole kuidagi õige. See tort valiti 2013. aastal Rootsi parimaks jõulumagustoiduks. Kui sellel aastal mõtlesin jõulutortide peale, siis "Rootsi jõulutort" tuli kohe esimesena meelde, sest eelmisest aastast jäi just see maitse kõige eredamalt meelde. Kooki saab serveerida nii tordina kui ka väikeste suupistekoogikestena, mida on hea külalistele pakkuda. Seega kriban ülesse enda versioonina nii tordi variandi kui ka väikeste koogikeste variandi. Jõulud on kohe-kohe käes, nii et sööme kooki ja loodame, et jõulud tulevad ikka valged!



Tordi jaoks:

Põhi:
400 g piparkoogitainast
Kreem:
20 g kiirestilahustuvat želatiini
1 dl suhkrut
400 g toorjuustu
500 ml vahukoort
200 g keedetud kondentspiima

Kate:
100-150 g pohli või haput pohlamoosi
1 spl suhkrut
Veidike vett
10 g kiirestilahustuvat želatiini

Rulli tainas sama õhukeseks. Lõika 24-sentimeetrise koogivormi abil välja ring ehk lihtsalt suru koogivormi äär tainasse. Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse küpsetusvormi. (Üleliigsest tainast võid teha mõned piparkoogid.) Küpseta 180-kraadises ahjus 10-15 minutit või seni, kuni piparkoogipõhi on jumet võtnud. Jahuta põhi täielikult. Kreemi valmistamiseks vahusta vahukoor koos suhkruga. Sega juurde toasoe toorjuust nii, et moodustuks ühtlane kreem. Lisa pool kondentspiimast kreemi sisse ja sega. Lahusta kiirestilahustuv želatiin vees, kuumuta, jahuta ja lisa saadud segu kreemi sisse.

Tordi kokkupanemisel alusta sellest, et kalla pool kreemist piparkoogipõhjale. Tõsta poolik kook 5-10 minutiks külmkappi, et pealmine osa hakkaks tahkuma. Nüüd kata kook ülejäänud keedetud kondentspiimaga ja kalla koogile ülejäänud kreem. Pane külmkappi seni kuni valmistad jõhvika või pohlakatte.

Võid marjade asemel kasutada ka kohe  hapukamat valmismoosi, siis pole suhkrut lisada vaja ja keetmise osa saab samuti vahele jätta. Ise moosi tegemiseks pane pohlad potti ja kalla peale vett, nii et pohlad oleksid napilt veega kaetud. Lisa suhkur ning keeda tasasel tulel 10 minutit. Pärast 5 minutit vajuta nuia või lusika abil marjad õrnalt katki. Vajadusel lisa natukene vett, et segu meenutaks moositekstuuri. Nüüd lahusta jällegi želatiin ja lisa moosile. Jahuta seni kuni segu ei ole enam soe ning alles siis kata sellega kook. PS, kui segu on siiga soe, siis vahukoorekreem hakkab sulama. Pane nüüd tort vähemalt kaheks tunniks külma. Naudi!



Suupistekoogikeste jaoks:

Põhi:
600 g piparkoogitainast

Kreem:
15 g kiirestilahustuvat želatiini
250 g toorjuustu
400 ml vahukoort
200 g keedetud kondentspiima

Kate:
100-150 g jõhvikaid või haput pohlamoosi
1 spl suhkrusiirupit või tavalist suhkrut
Veidike vett
10 g kiirestilahustuvat želatiini

Kõik muu jääb samaks, mis tordi puhulgi, ainult soovitatav oleks kasutada kandilist vormi, et pärast paremini ruudukesi välja lõigata (umbes 20X25). Tainas rulli kusagil 5 mm paksuseks ehk siis  jäta see paksemaks kui tavaliste piparkookide puhul. Küpseta põhja 170-kraadises ahjus umbkaudu 25 minutit.  

Kreem ja kate tee nii nagu tordi puhulgi. Lase koogil täielikult tahkuda ja alles siis lõika peenikese ja terava noaga üheugused ruudukesed. Sellisena on seda piparkoogist maiustust eriti mugav just näpuotsast süüa. Serveeri jõulumeeleolus ja armastusega!









Kommentaarid