Spanakopita ehk spinati-fetajuustu pirukas

Üks minu lemmikpirukaid, mida Eesti poelettidelt alati suure näljaga otsin, on see krõbe ja hiigelsuur spinati-fetajuustu keerd. Pooljuhuslikult sattusin sellele retseptile peale, kui vaatasin brittide seas väga populaarset  saadet The Great British Bake-Off, mis meie versioonis ilmus ka tele-ekraanidele Parima Pagari saate näol. Olen sellest saatest siin täiesti sõltuvuses ja nagu 10-aastane plika vaatab Kättemaksukontorit, vaatan mina järjest erinevaid hooaegu The Great British Bake-Off'i. Saate üks kohtunikest Paul Hollywood (meie Ants Uustalule kusjuures väga sarnane karakter) esitles saate lisaepisoodis oma versiooni spinati-fetajuustu pirukast. 

Kuna korra nädalas on mul siin Londonis tunniplaan selline, et olen hommikust õhtuni ülikoolis, siis on juba traditsiooniks saanud, et ka korra nädalas küpsetan mõnda pirukat, mida oleks järgmisel päeval hea lõunaks kaasa võtta. Siin on minu miniversioon lemmikuks saanud spinati-fetajuustu pirukast, seega saab sellest söönuks kusagil kaks kuni neli inimest. Oleneb kui suure isuga sööjad on ning mida kõrvale pakkuda! Kui soovid seda pirukat suuremale seltskonnale teha, korruta kogused kahega.

Kreeka keeles tähendabki spanakopita spinati pirukat, mida tehakse paljudes erinevates versioonides. Sageli on retseptides kasutatud ka erinevaid sibulaid ja porrulauku. Mina lähenesin pirukale seekord euroopalikult ehk jätsin sibulaperekonna seekord mängust välja. Järgmine kord tahaks aga proovida juba porru ja punase sinulaga versiooni!







Vaja läheb:


6 lehte filotainast 
450 g spinatit (jah, seda tundub palju, aga tegelikult ei ole)
Maitsestamiseks soola ja pipart
0,25 tl värskelt riivitud muskaatpähklit
1 sidruni riivitud koor
1 muna
100 g fetajuustu
2 tl seesamiseemneid
35 g võid

Pane ahi 175-kraadi peale soojenema. Kuumuta pestud spinatit koos soola ja pipraga keskmisel kuumusel (suures kaanega potis) umbes viis minutit aegajalt segades. Kui alguses kogu spinat potti ära ei mahu, lisa ülejäänud pool kogusest alles siis, kui osa spinatist on "kokku vajunud". Tõsta spinat sõelale ja suru lusikaga kraanikausi kohal igasugune üleliigne vesi välja. Tõsta spinat potti tagasi ja riivi juurde muskaatpähkel ja sidrunikoor. Kuumuta spinatit veidi ilma kaaneta, et lehtedes olevat vett veelgi ära aurustuks. Lase jahtuda.

Klopi suures kausis lahti muna. Tõsta natukene vähem kui pool munast eraldi nõusse ja jäta kõrvale. Suuremas kausis olevale munakogusele puista sisse fetajuust. Nüüd lisa spinat ja sega ühtlaseks. Vajadusel lisa veelgi soola ja pipart.

Sulata või ja võta külmkapist välja filotainas. Kata kapist välja võetud (ja eelnevalt sulatatud) filotainalehed  õrnalt niiske rätikuga, sest muidu läheb filotainas kiiresti kuivaks. Laota pinnale kõrvuti kolm filotainalehte nii, et lehtede servad üksteist 1-2 cm ulatuses kataksid. "Liimi" lehed kokku sulavõid kahe lehe ühenduskohale pintseldades. Võid ei pea panema üldsegi palju, piisab juba vähesest kogusest. Proovi arvestada nii, et tilgake võist jääb piruka pealmise osa pintseldamiseks alles. Pintselda üle seni laotud filotainapind ja aseta kolm filotainalehte eelmiste peale. Pintselda jällegi lehed võiga nii nagu esimese kihi puhulgi. 

Huh, keeruline osa on nüüd läbi ja jääb üle vaid tõsta täidis filotainalapi pikemasse äärde ja kõik alustades täidisega otsast kokku rullida. 




Sega omavahel pool muna ja sulavõi tilgake, mis alles jäi. Keera pikk "vorst" rulli ja pintselda üle või-munaseguga. Raputa peale seesamiseemneid ja küpseta 30-35 minutit. Maitseb hästi nii soojalt kui külmalt. Eriti meeldib mulle pirukas otse ahjust ja värske tomati-sibulasalatiga.



Hea pirukas...


Kommentaarid