Piparkoogid...

Kindlasti teab iga piparkookidest lugu pidav eestlane seda tunnet, kui oled söönud juba parajas koguses piparkooke ja tunned, et enam rohkem ei jaksa. Siis aga ampsad värskenduseks ühe mandariini, seejärel jood kuuma glögi peale ja siis oleks nagu jälle tahtmine üks piparkook kausist napsata. Kui see hetkel tuttav ei tundu, siis tulebki hakata piparkooke tegema...tuletab kohe selle hea jõulutunde jälle meelde. Olen proovinud mitut piparkoogiretsepti, aga selle retseptiga Nami-Namist jäävad piparkoogid kohe eriti krõmpsuvad ja mõnnad. Ja pea meeles, et piparkoogid ja nende tegemine on kõige parem ja õigem just siis, kui sinu ümber on kõige kõige kallimad.



Vaja läheb:
2 dl siirupit
2 dl suhkrut
1 pakk (30 g) Santa Maria piparkoogimaitseainet
230 g võid
2 muna
1 liiter nisujahu (võid asendada osa kogusest durumnisujahuga)
2 tl (mitte kuhjaga) söögisoodat

Kuumuta potis siirup, suhkur ja maitseainesegu ja lase korraks keema tõusta. Võta pott tulelt ja lisa või kuubikud. Sega seni kuni või on sulanud ja jahuta veidike. Lisa kloppides ükshaaval munad ning seejärel omavahel eelnevalt segatud jahu ja söögisooda. Sega kõik ühtlaseks kuni moodustub juba piparkoogitainast meenutav kogum. Segu ongi esmalt veidi vedelam kui tavaliselt piparkoogitainast oled harjunud nägema, aga selleks tulebki nüüd tainas panna toidukilesse mässitult külmkappi. Vähemalt viie tunniga on tainas ilusti tahkunud ja saab hakata rullima. Maitseomaduste parandamiseks oleks veel eriti hea, kui tainas saaks maitsestuda külmikus kusagil neli päeva, kuid mina ei suutnud oodata. Tainas on tainas.




Kuumuta ahi 200-kraadini. Rulli nüüd rohke jahuga tainas õhukeseks ja edasi teavad vist kõik mida teha. Vali piparkoogivorm ja vajuta tainasse. Laota piparkoogid ahjuplaadile ja küpseta 5-8 minutit, olenevalt sellest kui pehmeid või krõbedaid küpsiseid tahad ja kui õhuke on tainas.  Mina näiteks tegin osad küpsised paksemas versioonis, seega jäid nad mõnusad pehmed (sobiv näiteks vanaemadele) ja teise poole tainast rullisin õhemaks ja sain õhukesed, krõbedad piparkoogid.

Glasuuriga on nii, et mulle meeldib tavaliselt pooled piparkoogid jätta glasuurita, sest jõulude ajal juba magusast puudust ei tule. Seega ongi hea vaheldumisi ampsata üks glasuuriga ja üks ilma. Siin on aga retsept suurema koguse glasuurimiseks (millest ikkagi ei piisa päris kõikide piparkookide jaoks). 

Glasuur (pea kõikide piparkookide jaoks):
1 munavalge
3 dl tuhksuhkrut
2 tl sidrunimahla
Soovi korral toiduvärvi

Vahusta munavalge, (aga mitte eriti tugevaks vahuks, vaid jäta veidike vedelamaks). Lisa tuhksuhkur ja sidrunimahl ja vahusta seni kuni moodustub ühtlane glasuur. Pane glasuur kas kilekotti, piima- või hapukoorepakendisse, tee nurka imepisike auk ja hakka glasuurima. Kõige ilusamad glasuuritriibud tulevad alati alguses kui auk, kust glasuuri tuleb ei ole veel hakanud tahkuma. Hiljem hakkab suhkur augu äärest juba glasuuristuma ja glasuurijuga ei taha kohe üldse sinna suunda minna, kuhu proovin teda suunata. Samas, mis seal ikka... Aga kui tahad perfektset tulemust, võid glasuurisegu jagada kaheks ja maalida järjest kahest erinevast kotist. Anna glasuurile natuke aega tahkuda ja laota piparkoogid armsasse kausikesse. Jaga oma lähedastega ja naudi!



Ei õnnestunud see kirjutamine ega pildistamine väga hästi, sest isu küpsiseid proovida oli liiga suur. Püüan järgmisel korral seda viga parandada.



Kommentaarid