Patuvaba kookosekook

See on imelihtne ja täiesti patuvaba kookosekook, mida võib küll südamerahus süüa. Külmpressitud kookosrasva kasutamine võib alguses tunduda veidi imelik ja mõttetult kallis, aga selle veidike kalli purgi ostmine on seda väärt. Eriti mõnusad (ja tervislikumad) on kookosrasvaga praetud pannkoogid, millele tuleb juurde mõnusalt õrn kookosemaik. Kookosekoor on aga jumalik leiutis, mida olen hakanud üha sagedamini asendama vahukoorega. Näiteks vana hea "maasikad vahukoorega" asemel saab taljesõbralikuma versiooni valmistada kookoskoorega, millele võiks lisada veidike suhkrut ja naturaalset vaniljet, serveerida maasikatega ja tulemus on jumalik. 

Tagasi koogi juurde... Ainuke mitte-nii-patuvaba koostisosa selle konkreetse koogi juures on Raffaello kommid, mille lisasin eelkõige kujunduslikel eesmärkidel. Samas võib kooki kaunistada toorkakaoga, toorkakao helvestega/krõbinatega, maasikatega, pähklitega, tumeda riivitud šokolaadiga või Maiasmoka jogurti-kookoseglasuuris mandlitega. Variante on palju!  Polegi midagi öelda, valmista kiirelt valmis ja söö südamerahus.



Vaja läheb (20 cm vormi jaoks):
1 dl mandlijahu (mina jahvatasin ise kohvijahvatusmasinaga)
0,5 dl kookoshelbeid
1 spl kuhjaga külmpressitud kookosrasva
100 g tumedat šokolaadi
2 spl (kuhjaga) maapähklivõid
1,5 banaani
200-300 g kookoskoort
Soovi korral 10-20 g kiirestilahustuvat želatiini (Kui tahad, et kook ei valguks taldrikul laiali. Mina ei viitsinud seekord želatiiniga vaeva näha ja leppisin veidi vedelama kattega.)
2-3 spl agaavisiirupit või mett (meega tuleb arvestada tuntavat meele iseloomulikku maitset)

Sulata kookosrasv ja sega mandlijahu ja kookoshelvestega. Suru segu 20 sentimeetrisesse, küpsetuspaberiga vooderdatud vormi põhja. Pane põhi külma kuni kookosrasv on tahkunud. Sel ajal sulata tume šokolaad ja kalla tahkunud põhjale. Pane jällegi segu külma, et šokolaad tahkuks. Nüüd sulata maapähklivõi ja kalla tahkunud šokolaadi peale. Laota maapähklivõi kihile banaaniviilud. Seejärel vahusta korraks kookoskoor mikseriga läbi, et segu sisse ei jääks tükke ning lisa agaavisiirup ja soovi korral ka želatiin. Kaunista meelepäraselt ja jäta kook veidikeseks veel külma, et kõik kihid saaksid üleni ära tahkuda. Võta (patu)vabalt!

Kommentaarid