Veiselihapirukas Jamie Oliveri moodi

Mingil perioodil sattusin pidevalt söögi kõrvale vaatama Jamie Oliveri kokasaateid. Enamasti jõudin küll teleka ette poole pealt ja enam retsepti üles kirjutada ei saanud, aga näe, ükskord oli teisiti. See saade oli vist Jamie Kodus, kus teemaks olid kodused lemmikroad ja jõudsin üles kirjutada selle mõnusa veiselihapiruka koostisained. Kogused mõtlesin ise juurde ja tegin ka mõned muudatused ja selline see minu versioon kodusest veiselihapirukast siis tuli. Kindlasti vajab see pirukas hulganisti kannatust, sest ahjus tuleb tal ühtekokku olla pea kolm tundi. Aga samas tegemist sellega nii palju ei olegi, seega kui veedad ühte rahulikku kodust päeva, võid piruka juba varasemalt podisema panna ja polegi mingisugust probleemi. Minu kannatus hakkas vahepeal küll katkema, aga tulemus on seda kõike ootamist väärt.


Vaja läheb:
3 suurt porgandit
1 pakk sellerit ehk umbes 4-5 kitsamat vart
3 sibulat
3 suurt küüslauguküünt
rosmariini
450 g veiseliha tükke/kuubikuid
soola ja pipart
1 veiselihamaitseline puljongitarretis või -kuubik
1 purk tumedat õlut
200 g herneid
50 g (soovitavalt) tugevamaitselist riivitud juustu
400 g lehttainast

Haki kõik koostisosad. Prae esmalt sibulad. Seejärel lisa rosmariin, pressitud küüslauk, seller, porgand, veiselihakuubikud ning prae seni kuni veiseliha on igal poolt pruuniks tõmbunud. Nüüd kalla kogu kupatus haudepotti. Mina kasutasin Bulgaariast toodud spetsiaalset savipotti, aga kõik ahjupotid ajavad asja ära. Kalla juurde õlu, maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka veiseliha puljongikuubik. Kui kuubik on lahustunud. Pane veiselihasegu kaane alla 180-kraadisesse ahju valmima. Kannatust on vaja nüüd 1 tund ja 40 minutit kuni 2 tundi. Aga mida kauem, seda parem. 



Nüüd vooderda klaaspott nii põhjast kui ka külgedelt lahtirullitud lehttainaga. Kõige parem oleks selleks piisavalt väike pott (mitte nii nagu minul), et saad suure tainalapi asetada üle poti äärte ja vajutada põhja veidi allapoole. Suurema potiga tuleb kasutada fantaasiat! 

Sega veiselihapotti ka herned. Nüüd kalla veiselihasegu lehttainapõhjale nii, et üleliigne vedelik jääks haudepotti ning lehttainale ei valguks, sest siis tuleb põhi piisavalt krõbe. Puista veiselihasegule riivitud juust ning kohe juustu peale aseta lehttaina ketas, mille üleliigsed ääred jäta lihtsalt piruka servadesse. Tee tainakatte peale terava noaga õrnad triibud ja pane pirukas 180-kraadisesse ahju 40 minutiks. Nüüd on küll aeg pirukas ahjust võtta ja nautida sooja, ahvatlevat, kodust hõrgutist!




Kommentaarid