Viini punšikoogikesed

Käisin hiljuti Viinis tõelist maailmaklassi kohvikukultuuri nautimas. Viini kohvikud on tõesti väga erilised. Ühe õige Viini kohviku võib ära tunda selle järgi, et teenindajad on kõik mehed, laual pole laudlinu, hinnad on üllatavalt mõistlikud ja loomulikult pakub iga kohvik vaid oma kondiitri valmistatud koogikesi. Kindlasti tuleb Viinis proovida originaalset Sacheri torti, mida saab Rahvusooperi vastas asuvast Sacheri hotellist, kus see kuulus tort ka pärit on. Teine kindel Viini maiuspala on õunastruudel. Hoopis põneva maitseelamuse sain aga Viini ballide toitlustajate poolt pakutavaid punšikoogikesi maitstes. Need koogid pidavat olema Viinis väga populaarsed just aastavahetuse ajal ja siis lisatakse koogikeste sisse ka õnnetalismane, mida kõige õnnelikumad sealt leida võivad. Natuke nikerdamist nendega küll on, aga tulemus on seda väärt.



Vaja läheb (16-20 koogikese jaoks):

Biskviit:
8 muna
320 g suhkrut
1 tl naturaalset vanillisuhkrut
2 riivitud sidrunikoort
120 ml piima
80 g võid
150 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
120 g maisitärklist

Täidis:
150 g aprikoosimoosi
2 spl suhkrut
150 ml värskelt pressitud apelsinimahla
3 spl rummi

Koogi immutamiseks:
50 g aprikoosimoosi
50 ml apelsinimahla

Glasuur:
700 g tuhksuhrut
150 ml sidrunimahla
roosat toiduvärvi

Kuumuta ahi 180 kraadini (pöördõhuga ahju puhul 160 kraadini). Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Selleks kulub 8-12 minutit. Segu on valmis, kui saad lusikaga joonistada vahule number kaheksa ja kui see ei valgu joonistamise ajal laiali. Lisa nüüd vanilje ja sidrunikoor ja vahusta korraks uuesti. Kuumuta piim võiga, et või ära sulaks ja jahuta. Sega eraldi kausis kokku jahu, maisitärklis ja küpsetuspulber ning sõelu munasegule. Sega nüüd kohe juurde ka piima-võisegu ja vahusta veel korraks. Kalla tainas kahele küpsetamisalusele, millest üks võiks olla suure ahjuplaadi suurune ja teine umbes pool sellest või veidi vähem (võib ka kasutada 26-cm läbimõõduga koogivormi). Küpseta 12-15 minutit ja jahuta täielikult. 

Nüüd valmista täidis. Pane potti kõik koostisosad ja kuumuta korraks segu seni, kuni suhkur ära sulab. Kui soovid rummimaitset vähendada, võid veel veidi kuumutada. Eemalda segu tulelt. 

Nüüd lõika biskviidist välja 16x2 5 cm küljepikkusega ruudukest. Kui soovid rohkem koogikesi, lõika 20x2 ruudukest, kuid siis jääb täidist lihtsalt veidike vähem (nagu minul pildil). Ülejäänud biskviit lõika pisikesteks tükkideks ja sega aprikoosiseguga seni, kuni biskviiditükke pole näha. 

Koogikeste kokkupanemiseks aseta kõik põhjaruudud tihedalt üksteise kõrvale nii, et see moodustaks justkui jälle terve biskviidi. Sega omavahel aprikoosimoos ja apelsinimahl ja pintselda biskviidiruudud üle. Laota täidis biskviidile nii, et kõik ääred jääksid ilusti sirged. Aseta nüüd pealmised ruudud koogikestele ja immuta ka need. 

Glasuuri jaoks sega kõik koostisosad ja kata koogid glasuuriga. Kaunista pealt meelepäraselt. Lase koogikestel 30 min kuivada. Naudi!



Kommentaarid