Valge šokolaadi koogikesed laimiga

Kevad ja lilled, mis minu kööki kaunistavad, tekitasid idee teha midagi kevadist, magusat, värsket, teistmoodi. Kunagi ammu ammu Komeedi kohvikut külastades on mulle siiani meelde jäänud üks imehea amps laimi-toorjuustu koogi näol. Seda ähmaselt mäletavat maitset proovisingi uuesti luua ja tulid välja armsad laimikoogikesed. Sellest kogusest tuleb 10 koogikest ja natuke jääb ka muretainast ja valge šokolaadi kreemi alles hilisemaks maiustamiseks. Koogikesed võib valmis teha juba päev varem, järgmisel päeval ongi maitsed veelgi mõnusamad. 






Toorjuustukreemiks:
400 g toorjuustu
200 ml vahukoort
200 ml Kreeka jogurtit
100 g valget šokolaadi
2 tl kiirestilahustuvat želatiini
2 laimi mahl ja koor
1 tl naturaalset vanillipulbrit

Vahusta vahukoor ja lisa vahustades toorjuust, Kreeka jogurt, vesivannil sulatatud valge šokolaad ja kahe laimi koor ning ühe laimi mahl. Teise laimi mahl kuumuta koos kiirestilahustuva želatiiniga, lase natukene jahtuda ja lisa siis samal ajal segades kreemile. Aseta muffinivormile toidukile ja tee käega muffinivormidesse väikesed süvendid. Jaota täidis kümnesse (toidukilega vooderdatud) muffinivormi ja lase külmkapis vähemalt kaks tundi taheneda. Samal ajal valmista muretainapõhjad ja laimikaunistused. 

Muretainapõhjaks:
125 g jahu
70 g võid
Näpuotsaga soola
2 spl suhkrut
1 väiksem muna

Sega omavahel jahu suhkur, sool ja külmkapikülm või. Mudi sõrmede vahel seni, kuni või on ülejäänud ainetega ilusti segamini ja tainas meenutab liivataolist massi. Lisa tainasse lahtiklopitud muna. Sega ühtlaseks, mässi toidukilesse ja jäta vähemalt 20-minutiks tahenema. Rulli tainas õhukeseks. Lõika klaasi või piparkoogi vormiga välja 10 ringi, mis võiksid olla muffini ülemisest ehk suuremast ringist natukene suuremad või sama suured. Küpseta 200-kraadi juures seni kuni põhjad on kuldpruunid. Jahuta täielikult. 

Laimi kaunistusteks:
1 laimi koor
3 spl suhkrut
vett

Koori laim ja lõika koorest peenikesed ribad. Keeda laimikoori ühe minuti jooksul vees. Võta teine anum, kuhu vala natukene jääkülma vett ja tõsta laimikoored jääkülma vette. Nüüd tõsta uuesti laimikoored keevasse vette ja keeda jällegi üks minut ning siis jälle külma vette. Kurna koored ja kuivata köögipaberiga. Võta uus paksupõhjaline pott ja pane 2 spl suhkrut ja 2 spl vett tulele. Oota kuni suhkur keema tõuseb ja kalla sisse laimikoored. "Keeda" laimikoori aeg-ajalt segades umbkaudu 5 minutit. Tõsta koored köögipaberile kuivama. Murenda koored üksteise küljest lahti ja puista üle 1 spl suhkruga. 

Valge šokolaadiga katteks:
200 g valget šokolaadi
100 ml vahukoort

Kuumuta potis vahukoor kuni see hakkab peaaegu keema. Eemalda tulelt ja lisa potti valge šokolaadi tükid. Sega seni kuni šokolaad on sulanud ja lase segul 10 minutit külmikus jahtuda. 

Koogi kokku panemiseks tõsta muretainapõhjad muffinitäidistele ja vajuta õrnalt. Võta kõva alus ja pane muffinivormi peale, nüüd keera koos alusega muffinivorm tagurpidi ja lase kookidel õrnalt vormist välja tulla. Nüüd eemalda toidukile. Enne šokolaadikattega katmist veendu, et kreem ei oleks veel soe, muidu hakkab täidis sulama. Tõsta iga koogi peale supilusikatäis katet ja hajuta kreem kiiresti noa abil ka külgedele (šokolaad tahab hakata kiirelt tahkuma ja siis on juba raskem ilusat tulemust saada). Kaunista laimikoorega. Serveeri ja naudi!




Kommentaarid