Profitroolid karamellitäidisega

Kodus istumise ajal Ristikheina kohviku postitusi vaadates tekkis jube suur profitroolide isu. Jah, nende eriti heade, mille peal krõbe kate ja sees keedukreem. Kuna nädalavahetuse sisustamiseks palju muid tegevusi praegusel ajal ei suuda leiutada, siis mõtlesingi, et pole paremat aega katsetamiseks. 

Need karamellitäidisega pallikesed sobiksid igale peolauale ja muidu erilisema sündmuse puhul, kuna näevad eriliselt nunnud ja ilusad välja, aga miks mitte teha neid ka endale nosimiseks. Kui mõnel tekib küsimus, mis asjad need profitroolid üldse on, siis neid võib kirjeldada kui tuuletaskute luksuslikumat venda. Keedutainast kukkel krõbeda suhkrukatte ja karamellimaitselise täidisega. Loomulikult võib täidiseks panna igaüks, mida soovib. Sinna sobiks nii kohupiimakreem, lihtsalt vahukoor, keedukreem, mida võib siis kombineerida kas pistaatsia või mõne marjaga. Võimalusi on palju!

Praktilise poole pealt tuleb kõigepealt ära mainida, et nende nunnude tegemine võtab aega umbes kaks tundi, seega tuleks kindlasti aega varuda. Samas on võimalik neid ka sügavkülmas ilma kreemitäidiseta säilitada, nii et järgmine kord jääb üle vaid kuklid üles sulatada, korraks ahjus krõbedaks lasta ja kreem sisse panna. Samuti oleks kindlasti vaja kondiitrikotti, millega kõigepealt keedutainas ahjuplaadile saada ja hiljem kreem kuklite sisse. Kokku tuleb ühest kogusest 16 profitrooli.

Igatahes on see kõik seda väärt! Soovitan soojalt proovida ;)


Krõbe kate:
75 g toasooja võid
näpuotsatäis soola
90 g pruuni suhkrut või fariinisuhkrut
90 g jahu

Karamelli keedukreem:
75 g suhkrut
60 ml toasooja vahukoort
näpuotsatäis soola
240 ml piima
15 g maisitärklist
1 suur muna
20 g võid

Täidiseks vajaminev kreemilisa:
240 ml vahukoort
1 tl kiirestilahustuvat želatiini
2 spl vett
0,5 tl naturaalset vaniljet

Keedutainas:
240 ml vett
115 g võid
näpuotsatäis soola
135 g jahu
4 keskmise suurusega muna (230 g)

Alusta esmalt krõbedast kattest. Sega kokku toasoe või, suhkur ja sool kuni see on kreemjas. Lisa siis jahu ja sega ühtlaseks. Mätsi tainast ühtlane pall, pane see kahe toidukile vahele ja rulli umbes 3-4 mm õhukeseks kihiks. Pane see toidukile sees ühtlasel alusel sügavkülma.

Karamellikreemi tegemist alusta sellest, et pane suhkur mittenakkuvale pannile sulama. Sega seda aeg-ajalt soovitatavalt puulusikaga kuni suhkur täiesti ära sulab ja muutub toonilt merevaigukarva. Lisa siis toasoe vahukoor. ETTEVAATUST! Kuna karamell on väga kuum ja reageerib vahukoorega kokkupuutudes päris ägedalt, hoia oma nägu panni juurest eemal jätkates samal ajal hoogsalt segamist. Lisa seejärel piim ja sool. Sel hetkel läheb karamell küll tükki, aga sellest pole midagi. Keega segu vahepeal segades, kuna karamell on jälle ära sulanud. Samal ajal aga sega munad maisitärklisega. Nüüd kalla väike osa karamellisegust munasegule, et mune kuumaga "ära ei ehmataks" ja nad kohe tükki ei läheks. Seejärel võib munasegu valada karamellikreemi juurde. Jätka hoogsalt segamist madalal tulel kuni kreem pakseneb. Võta kreem seejärelt tulelt, lisa või, sega ühtlaseks ja jäta jahtuma. 

Vahepeal teeksin mina ära keedutaina. Esmalt keera ahi 190 kraadi peale soojenema. Pane potti vesi, sool ja või kuni vesi läheb keema ja või sulanud. Lisa seejärel jahu ja sega 2-5 minutit, kuni tekib üks suur klomp, mis tuleb poti pinnalt lahti. Tõsta tainas tulelt natukeseks ajaks jahtuma. Nüüd klopi lahti munad. Pane tainas köögikombaini või kasutades käsimikserit, lisa munad. Keedutaina konsistents peaks jääma küllaltki tihke, kindlasti mitte vedel ja läikiv. Kui näpuga tainast läbi tõmbad, peaks jääma sinna triip, mis kokku ei vaju. Kui näed, et tainas on juba sellise konsistentsi saavutanud, võid munasegu ka natuke lõpust alles jätta. Liiga palju mune teeb taina liiga vedelaks. Valmista ette ahjuplaat ehk kata see küpsetuspaberiga ja piserda õrnalt üle veega. Nüüd pane tainas kondiitrikotti ja pigista kokku 16 tupsukest. 

Ära unusta sügavkülmast välja võtta krõbeda katte plaat. Lõika väikese diameetriga klaasi või mõne muu vahendi abil välja 16 kettakest ja aseta need õrna vajutusega tainatupsude peale.

Kreemi paksus, tupsukeste suurus ja kettad peaksid välja nägema umbes sellised.


Küpseta profitroole ahjus 30 minutit ilma ahjuust avamata. Seejärel ava ahjuuks ja torka hambaorgi abil igale pallikesele üks auk sisse, et üleliigne õhk välja pääseks. Pane kuklid veel 5-10 minutiks ahju, kuni nad on saanud kuldse värvuse (ka krõbeda katte alt). Kui valmis, võta ahjust ja jäta jahtuma.

Nüüd lõpeta profitroolide jaoks vajaminev kreem. Aseta želatiin veega pliidile ja kuumuta madalal kuumusel kuni želatiin on lahustunud. Jahuta veidike pidevalt segades (liiga kuuma želatiini külmale vahukoorele lisades läheb see tükki). Vahusta vahukoor ja lisa segades želatiin. Nüüd sega kreemile hulka karamellikaste. Jäta kreem umbes 20 minutiks külmkappi tahenema. 

Nüüd tee keedutaina pallikeste põhja auk ja täida pritskoti abil profitroolid. Ongi valmis! Kui tahad, et maiustused kauem säiliks ja liiga kiiresti läbi ei vettiks, võid põhjad katta vedela šokolaadiga. Tume või valge šokolaad? Vali ise. Ja mis kõige tähtsam, naudi! 






Kommentaarid