Belgia vahvlid

Kui mina olin enne Belgiasse elama minekut saanud aru, et Belgia vahvel tähendab lihtsalt paksus vahvlimasinas valmistatud vahvlit nagu paljud Eesti retseptid seda väidavad, siis siin olles avastasin, et vahvlil ja vahvlil on ikka vahe küll. Nimelt on tegelikult siin Belgias kahte tüüpi vahvleid, ühte nimetatakse Liege'i vahvliks ja teist Brüsseli vahvliks. Brüsseli vahvel ongi põhimõtteliselt pannkoogitainas vahvlimasinas küpsetatuna, kuid Liege'i vahvel on see tõeline Belgia vahvel, mille teeb eriliseks see, et tegu on tegelikult pärmitainasaiakesega, mis on vahvliraudade vahele vajutatud. See pärmitaina/vahvli retsept on täiesti lollikindel ja tainas kerkib alati väga hoogsalt. Lihtsalt peab arvestama, et pärm vajab kerkimiseks aega ning nelja kergitamiskorraga tuleb hakata vahvleid valmistama juba eelmisel õhtul. Aeg on aga ainus tülikas punkt selle retsepti juures, kõik muu on ülilihtne ja kuhjaga seda ootamist väärt!

Väike vihje: 

Kuigi vahukoor ja marjad vahvli peal on jumalikud, siis neid vahvleid söövad kohalikud enamasti just ilma mingi lisandita, kuna nad on niigi nii nii head!





Vaja läheb:
1 spl kuivpärmi
1 tl suhkrut
180 ml käesooja piima
2 suurt muna
480 g jahu
3 spl pruuni suhkrut
1,5 tl soola
125 g toasooja võid
2 spl mett
200 g suuri suhkrupärleid

Pane pärm, teelusikatäis suhkrut ja soe piim köögikombaini või lihtsalt kaussi ja jäta 5-10 minutiks toimima kuni tekivad mullikesed. Lisa munad ja pool jahukogusest ja sega kas kombaini abil või käsitsi kuni segu on ühtlane. Puista ülejäänud jahukogus lihtsalt segu peale ilma segamata ja jäta tainas 50 minutiks kerkima (jahukate on mõeldud selleks, et kerkiv pärm pealt ära ei kuivaks, hiljem segame niikuinii jahu taina hulka). Kerkimine on minul üldjuhul võtnud veidikene alla tunni. 

Kui tainas on vähemalt poole suuremaks paisunud, lisa pruun suhkur, sool ja mesi ning sega kõik ühtlaseks. Nüüd hakka lisama võid 2 spl haaval, samal ajal pidevalt kas kombainis või käsitsi segades. Sõtku või surista tainast masina aeglasel režiimil 4 minutit, lase siis tainal 1 minut puhata ja lase kombainil veel 2 minutit sõtkuda. Vajadusel korda seda seni kuni tainan hüppab mõnusalt käte või kombaini küljest lahti. Kata tainas kausis näiteks toidukilega ja lase soojas kohas 2-3 tundi kerkida. Kui tainas siis pole kahekordseks kerkinud, tuleks oodata veel tunnike. 

Mina soojendan ahju asemel natukene pliiti ja panen siis nõuderesti abil kausi sooja pliidi kohale (NB! Vahe peab jääma vähemalt 5 cm)

Kerkib liigagi hästi


Nüüd vajuta kerkinud tainas kokku, kata jällegi millegagi ja pane ööseks külmkappi. 

Järgmise hommiku tainas


Järgmisel hommikul võta tainas külmikust ja sõtku sinna sisse suhkrupärlid. Tee tainast umbes kaksteist pallikest ja lase veel 30-60 minutit kerkida. Nüüd vajuta pallikesed vahvliraudade vahele ja küpseta minut või kaks kuni vahvlid saavad kuldpruuni jume. Naudi!






Kommentaarid

  1. Mõned küsimused.
    Kuivpärmi all mõtlete ikka seda puru? Eelnevad retseptid millega kokku puutunud on seda alati jahusse segatud, mitte vedelikku... Minul igatahes see pärmi segu mullitama ei hakanud. Ostsin poest uue paki ja sama lugu. Kas peaks äkki teist pärmi proovima?

    VastaKustuta
  2. Tere
    Elan Belgias (Namuri lähsitel) juba üle üheteistkümne aasta, aga vahvlimasina ostsin alles eelmisel nädalal. Mul polnud aimugi, et neid pakse vahvelid on kahte eri sorti :)
    Olles eelnevalt katsetanud kiiremate Liegei vahvlite tainastega, siis see Teie oma on super! Koik toimis, vahutas, kerkis ja küpses nii nagu peab! Suur tänu retsepti eest, kindlasti kasutan seda edaspidigi, aga lisan tsutike vaniljet ka taignasse :)
    Edu!

    VastaKustuta

Postita kommentaar