Hollandi õunatort

Holland on tuntud oma tuuleveskite, puukingade, juustu ja pannkookide pärast. Eriti õnnelikud on need, kel õnnestub astuda sisse mõnda päris Hollandi koju ja näha ning tunnetada, kuidas seal tegelikult elu käib. See õunatordi retsept pärinebki juba 21 aastat Hollandis elavalt Kaielt. Oma maitselt on see tort päris sarnane meie vanaema-õunakoogile, aga kõrge ja uhke kuju teevad temast tõesti tordilaadse maiustuse, eriti veel serveerides vaniljekastme või vahukoorega. Boonus on aga see, et selle tordi valmistamine on ülilihtne ja midagi kontimurdvat siin pole.




Vaja läheb:
250 g toasooja võid
200 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
1 muna
1 riivitud sidrunikoor
400 g jahu
1 tl (kuhjaga) küpsetuspulbrit
1 tl (kuhjaga) soodat
2-3 tl piparkoogimaitseainet
11 keskmise suurusega õuna
2 tl kaneeli

Vahusta või suhkrute ja soolaga õhuliseks vahuks. Lisa vahustades muna ja sidrunikoor. Sega omavahel kuivained ja sega võimassiga. Kui tainas on ühtlane, pane see õunte koorimise ja lõikamise ajaks külma. Nüüd koori ja tükelda õunad pigem pisikesteks tükkideks või viiludeks ning sega kaneeliga. Vooderda 24-28 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga ning mätsi käte abil tainas vormi põhja ja äärtesse nii, et osa tainast jääks veel tordi peale ribade tegemiseks. Kalla vormi sisse õunad ja vooli ülejäänud tainast, kas käte või tainarulli abil ribad, mida risti-rästi tordile panna (need ei pea jääma ideaalsed, ahjust tulles pole arugi saada, kas oled ribad käte abil voolinud või korralikult rullinud). Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 50 minutit ja siis veel fooliumi all 150 kraadi juures 30 minutit. Puista enne serveerimist tordile tuhksuhkrut ja söö koos vahukoore või vaniljekastmega. Naudi!






Kommentaarid