Marja-keedukreemi kook

Marjahooajal oleks patt jätta kasutamata retsepte, kus kookide põhikomponendiks on just värsked marjad. Pean tunnistama, et olen seda retsepti tahtnud üles panna juba üle aasta aja, kuid ükski kord ei tulnud lihtsana tunduv koogike välja päris selline nagu oleksin tahtnud. Küll oli põhi liiga mure või siis täidis liiga vedel. Lõpuks olen leidnud aga kombinatsiooni, mida on kerge teha ja tuleb ka välja nii nagu peab ehk siis lollikindel retsept keedukreemi koogiks. Muidugi sobivad koogi peale kõik värsked marjad ja neid võib koogile kuhjata nii palju kui hing ihkab. Igal juhul on see küll retsept, mida kõigile vaniljekreemi ja marjade austajatele soojalt soovitan. Ja see muretainapõhi on lihtsalt parim...





Põhi:
200 g nisujahu  
90 g mandlijahu
65 g suhkrut
0,5 tl soola
155 g külma võid
1 munakollane

Keedukreem:
150 g suhkrut
näpuotsaga naturaalset vaniljet
4 sl maisitärklist
6 munakollast
300 ml vahukoort
3 dl vett

Katteks:
peotäis marju
+ soovi korral:
100 ml vahukoort
naturaalset vaniljet 
1 tl suhkrut

Põhja valmistamiseks sega käte või köögikombaini abiga omavahel jahu, suhkur, mandlijahu, sool ja külm või. Lisa nüüd munakollane ja vesi ning mätsi ühtlaseks palliks. Jäta tainas 15 minutiks külmkappi, seejärel suru see näppude abil madala koogivormi põhja ja äärtesse. (Seda võib teha ka rullides, kuid tainas on üsna raskesti käsitletav, seega on minu meelest seda kergem teha näppude abil. Rullides jääb muidugi tulemus perfektsem. ) Tee kahvliga koogivormi põhja augud ja jäta põhi pooleks tunniks külmikusse tahenema. Samal ajal kuumuta ahi 200-kraadini. Kui 30 minutit on läbi, pista põhi ahju. (Ideaalse tulemuse jaoks võib põhja peale panna küpsetuspaberi, millele raskuseks asetada kuivatatud herned või mõni muu raskus. Kuid edukalt on välja tulnud ka ilma raskuseta.) Küpseta põhja 10 minutit (ilma raskuseta). Koos raskusega küpseta 10 minutit + veel 5 minutit ilma raskuseta. 

Keedukreemi jaoks sega paksupõhjalises potis kokku suhkur, maisitärklis ja munakollased. Lisa vanilje ja seejärel omavahel eelnevalt segatud vahukoor ja vesi. Kui segu on ühtlane, pane pott tulele ja soojenda kreemi pidevalt segades kuni paksenemiseni. Selleks võib kuluda ligi kümme minutit. 

Nüüd kalla kreem põhjale ja küpseta 180-kraadises ahjus 10-15 minutit. Keedukreem võiks pealt jääda ilus kollane, kuid kui see hakkab pruunikaks tõmbuma, alanda ahju temperatuuri või võta kook ahjust. 

Lase koogil täielikult jahtuda. Serveerimiseks viiluta marjad ja laota koogile. Soovi korral vahusta veel vahukoor vanilje ja suhkruga ning serveeri meelepäraselt. Naudi!









Kommentaarid