Fish & chips

Inglise köögi üks populaarsemaid "leiutisi" fish & chips on saadaval pea igas Inglise pubis. See kujutab endast lihtsat valget kala õllepaneeringus koos friikartulitega. Traditsiooniliselt serveerivad kohalikud seda äädikaga või restoranides ka herneste või hernepüreega. Tegemist on ikka jube hea toiduga ja Inglise kööki laiemalt vaadates ka ilmselt ühe parima roaga sealt saare pealt, kui välja jätta imehead skoonid, mis pigem afternoon tea ajal maiustamiseks sobivad. Mulle aga meeldib fish & chips veidi moodsamas versioonis ehk bataadi friikate ja isetehtud majoneesiga. Ketšupi või äädika asemel sobib kala kõrvale minu meelest hoopis paremini aga hernetamp. 

Kogu kupatus koos bataadi friikate, tavaliste friikartulite, hernetambi, isetehtud majoneesi ja imehea kalaga kokku on muidugi üsna suur luksus, mida ehk tööpäeval mahti teha ei ole, kuid nädalavahetusel miks mitte. Vaev tasub ennast kuhjaga ära. Bataadifriikaid selle retsepti järgi tehes jäävad nad seest natukene pehmed, kuid poest ostetud friikartulid saab kodus friteerides päris krõbedaks. Kindlasti ei pea eeldama, et friteerimiseks kodustes tingimustes peab olema fritüür. Edukalt saab hakkama ka lihtsalt suure poti ja ühe liitri õliga. Nii friikad kui ka kala sain edukalt valmistatud sama õli sees, alustades friikatest ja lõpetades kalaga. Sellest kogusest võiks piisata umbes kuuele kuni kaheksale sööjale. 





Bataadi friikad:

6 keskmist bataati
paprika maitseainet
kuivatatud/ purustatud tšilli pipart või tšilli helbeid
soola
pipart
1 l päevalilleõli

Koori ja lõika bataadist paraja suurusega lõigud. Pane õli potti kuumenema. Õli ei tohiks ulatuda üle poole poti kõrgusest. Ole kuuma õliga väga ettevaatlik! Õli temperatuuri saab kontrollida, kui ühe bataadifriika õli sisse poetamisel tekivad selle ümber koheselt mullid ja friikas tõuseb pinnale. Küpseta bataate mitmes jaos, ühe jao jaoks kulub umbes 4-6 minutit. Valmis friikad tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, puista üle maitseainetega ja pane 200-kraadisesse ahju vähemalt kümneks minutiks. 

Tavalisi friikartuleid tehes toimisin samamoodi nagu bataadi friikatega ehk kõigepealt õlis küpsetamine (3-4 minutit) ja siis kümneks minutiks maitseainetega ahju. 



Kala:

700 g valget kala (panga filee)
250 ml õlut
150 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
sidrunit
soola
pipart
1 l päevalilleõli

Külmutatud kala puhul sulata fileed, lõika väiksemateks tükkideks, kuivata köögipaberiga kuivaks ning maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Puista fileetükkidele jahu, nii et kala oleks õrna jahukihi all. Taina jaoks sega jahu ning küpsetuspulber ja seejärel lisa õlu. Kasta fileetükkid tainasse ja küpseta kuumas õlis korraga kuni 5 tükki samal ajal jälgides, et kala tainaga poti põhja ei jääks, vaid ikka ilusti õli pinnale kerkiks. Ühe kalatüki küpsemiseks läheb umbes 4-5 minutit. 




Hernepüree:

500 g külmutatud herneid
mõned lehed piparmünti
soola
pipart
sidrunimahla

Keeda herneid umbes 5 minutit ja püreesta seejärel maitseainete ja piparmündilehtedega ühtlaseks kreemiks.




Isetehtud sinepi-tšillimajonees:

1 suurem munakollane
120 ml neutraalse maitsega õli
0,5 tl soola
1 sl sidrunimahla
1 tl Dijoni sinepit
1 tl tšillihelbeid
1 suurem küüslauguküüs

Tõsta munakollane kaussi koos sidrunimahla, soola ja sinepiga ning sega ühtlaseks. Hakka lisama pigevalt segades õli, kuid esmalt vaid tilga haaval. Alles hiljem võib õli juba ülipeenikese joana niristama hakata, kuid segama peab seejuures koguaeg. Väga mugav on seda teha ka köögikombainiga, siis jääb segamise vaev ära. 


Lõpetuseks kui erinevad osad valmis, serveeri kõike koos ja soojalt. Naudi!




Kommentaarid