Muraka-kama tort

Eesti Vabariigi sajandale sünnipäevale juba mõtlema hakates, kombineerisin ühte pidulikku torti kõik selle, mida Eesti toidu juures oluliseks pean. Esiteks on meie suureks eeliseks muidugi värske ja naturaalne toit ja usun, et piimatoodete seas on meie valik võrreldes muu maailmaga üsna lai. Seega peab üks ehe Eesti kook sisaldama kohupiima. Teine asi, mis mulle kohe Eesti toiduga seoses meenub, on värsked marjad. Tõsi küll, maasikad (mida minu meelest ei ületa ükski teine Eesti mari) ei ole selles tordis esindatud, küll aga murakad, mis samuti meie maal ainulaadsed. Samuti võib murakatega seostada meie põhjanaabreid soomlasi, kellel ju ka sajas sünnipäev. Natuke tekstuuri ja mõnusat krõmpsumist hamba alla annab tordis kasutatud moon ja selle kõige seob kokku imehea ja ehe Eesti vahukoor. Ongi EV100 tort valmis.


Mooniseemne-kamapõhjad:

4 muna, eraldatult
250 g kondentspiima
70 g nisujahu
70 g kamajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
55 g mooniseemneid
0,5 tl soola

Täidis:
440 g paksemat murakamoosi
400 ml vahukoort
600 g vanillimaitselist kohupiimapastat
9 želatiinilehte

Kate:
150 g valget šokolaadi
75 ml vahukoort
100 g + 50 g tumedat šokolaadi

Põhjade jaoks kuumuta ahi 180-kraadini. Vahusta munakollased heledaks vahuks ja lisa kondentspiim. Sega omavahel kuivained ilma mooniseemneteta ja lisa munakollastele. Eraldi kausis vahusta munavalged ja sega kolmes jaos ülejäänud tainasse. Lisa nüüd segule mooniseemned ja kalla tainas 24-sentimeetrise läbimõõduga koogivormi. Küpseta 20-25 minutit. Lase jahtuda.

Täidise jaoks vahusta vahukoor ning lisa kohupiimapasta ja murakamoos. Seejärel lisa segule želatiin vastavalt pakendil olevale juhendile. 


Koogi kokkupanemiseks lõika esmalt põhjad pooleks ja tõsta esimene põhi tagasi lahtikäivasse koogivormi. Kalla põhjale täidis ja aseta kõige peale teine põhi. Lase koogil külmkapis seista vähemalt neli tundi kuni üle öö. Viimaks on aeg tort õrnalt vormi küljest lahti lõigata ja siis ääred eemaldada. Šokolaadiglasuuri jaoks sulata šokolaad vahukoorega kuni segu on ühtlane ning kalla seejärel koogile. Šokolaadirombide jaoks sulata tume šokolaad vesivannil ja laota ühtlase ja õhukese kihina küpsetuspaberile. Lase täielikult tahkuda ja lõika välja šokolaadirombid. Vajuta rombid õrnalt tordi külgedele. Rahvariidemustri tegemiseks sulata 50 g tumedat šokolaadi vesivannil ja pane tugevamasse kilekotti või siis väikese auguga pritskotti ja joonista tordile meelepärane rahvamuster. Naudi!





Kommentaarid