Roosa brita tort

Brita kook on klassika, millest on raske tüdineda. Sageli on aga poest ostetud Brita koogid liiga magusad, mis võtab kogu võlu sellelt õhuliselt ja vahukoorevahuliselt maiuselt ära. See versioon on aga veidike teistmoodi. Roosat hõngu annab tordile lisaks vaarikale ka supertoiduaine peet, jättes siiski peamiseks staariks besee ja vaarika-vahukoore kreemi. Suhkrut on selles Britas samuti pea poole vähem kui tavaliselt, aga samas on saanud peedi-Brita kiidusõnu ka magusamate kookide armastajatelt. 




Tainas:
1 muna
4 munakollast
1 dl suhkrut
150 g võid
3,5 dl jahu
2 tl küpetuspulbrit
140 g riivitud peeti

Besee:
4 munavalget
1 dl suhkrut
3 spl mandlilaaste

Täidis:
200 ml vahukoort + 1-2 spl suhkrut
300 g magusamat vaarikamoosi
75 g paksemat maitsestamata jogurtit
75 g hapukoort
50 g peedi- või apelsinimahla
10 g kiirestilahustuvat želatiini
1 tl peedipulbrit (võib ka ära jätta)

Sulata või ja jahuta. Vahusta munakollased ja terve muna koos suhkruga kohevaks helekollaseks vahuks. Sega omavahel jahu ja küpstuspulber. Lisa munavahule sulatatud või ja riivitud peet. Sõelu    jahu munavahu hulka ning sega läbi. Jaga tainas võrdselt kahele küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga vormi põhjale.
Vahusta munavalged, kuni kausi tagurpidi keeramisel vaht välja ei valgu. Lisa vahustamist jätkates järk-järgult suhkur. Jaga beseevaht samuti kaheks ja määri see vormides oleva taina peale. Ühele beseepõhjale puista ka mandlilaastud. Küpseta tainakettaid 175-kraadises ahjus 20-25 minutit. Kui koogivormid ühele tasandile ei mahu, siis vaheta neid poole küpsetamise pealt. Kui aga kahte sama suurt vormi ei ole, võib kihte küpsetada ka järgemööda. 
Täidise jaoks lahusta želatiin peedi või apelsiinimahlas ehk soojenda, sega ja jahuta toatemperatuurini. Vahusta vahukoor suhkruga ja lisa vahustamist jätkates hapukoor, jogurt, peedipulber ja viimaks vaarikamoos. Nüüd kalla peene nirena juurde želatiinisegu ning jätka pidevalt segamist. Kalla täidis ühe põhja peale, lahtikäiva koogivormi sisse. Nüüd aseta täidise peale teine taina-beseekiht ja jäta tort vähemalt neljaks tunniks külmkappi tahenema. Naudi!





Kommentaarid