Muraka-beseetort

Juba pikka aega on mul mõttes mõlkunud muraka ja besee kooslus. Tõsi küll, klassikalist beseed otsustasin seekord mitte kasutada ja selle asemel võtsin hoopis oma lemmik-koogipõhja retsepti ehk pähklibesee põhjad ette, kuna muraka juurde tahaks just miskit krõmpsuvat ja mõnusat. Tort on väga lihtne ja võlubki oma ehedate maitsetega. Seega soovitan eriti soojalt teha kooki just isetehtud või kohaliku väiketootja murakamoosiga. Kui aga tuleb leppida poest saadava murakamoosiga, siis tuleb arvestada väheke magusama suutäiega. Kaunistamise võimalusi on palju. Minu kook jäi sel korral küll tagasihoidlikuks. 



Beseepõhjad:
175 g metspähkleid
5 munavalget
2 dl suhkrut
100 g sulatatud võid
1 dl kaerajahu

Kreem:
400 ml vahukoort
1-2 spl suhkrut
0,5 tl naturaalset vaniljepulbrit
150 g toorjuustu
150 g Kreeka jogurtit
200-300 g murakamoosi

Kuumuta ahi 125 kraadini. Purusta köögikombainis metspähklid. Vahusta munavalged ja lisa vahustamise ajal suhkur. Kui munavalgevaht piisavalt kõva, sega sisse pähklid. Vaja juurde jahu ja või ning sega ühtlaseks. Joonista kolmele ahjupaberile 24 cm läbimõõduga ringid ja aseta paberid ahjuplaatidele. Jaota besee kolmeks ja määri ringide sisse. Küpseta kihte 50 minutit ahjus nii, et vahepeal vahetad plaate (ühtlase küpsemise huvides). Jahuta! 

Kreemi jaoks vahusta vahukoor suhrku, vanilje ja toorjuustuga. Kui segu on piisavalt kreemine, lisa jogurt. Nüüd pane kook kokku nii: põhi, kreem, moos, põhi, kreem, moos, põhi, kreem. Kaunista meelepäraselt. Lase külmkapis vähemalt tunnike maitsestuda. Naudi!





Kommentaarid