Sõstra-laimi beseerull

Enne veel kui rabarberihooaeg, maasikahooaeg ja siis kogu muu marjahooaeg peale tuleb, on vaja ära kasutada veel viimased sügavkülmas olevad marjad ja teha sellest midagi kevadiselt värsket. Selleks tuligi mul idee panna kokku must sõstar, laim ja piparmünt ning rullida need kõik ühte mõnusasse suussulavasse beseesse. Kuigi paljude kookide puhul naudin suuresti just kokkamist ennast, sai see beseerull meie köögilaualt küll ühe õhtuga otsa ja teisele tükile ei saanud lihtsalt ei öelda. Õnneks pole see teine tükk ka väga suur patt, sest kook on mahe ja kerge, ilma igasuguse jahuta ja liigse rammususeta. Näiteks toorjuustu asendab rullis maitsestamata jogurt. Tõesti tõesti proovimist väärt maius valmib vaid vähem kui tunniga ja pole üldse kuigi keeruline. Ja laimikreemi jääb edasiseks maiustamisekski alles!



Besee:
4 munavalget
0,5 tl sidrunimahla
190 g suhkrut
5 spl kookoshelbeid

Laimikreem:
2 laimi
4 munakollast
50 g suhkrut
40 g võid

Täidis:
200 ml vahukoort
150 g paksu maitsestamata jogurtit
2 spl suhkrut
0,5 tl naturaalset vanillipulbrit
2-3 oksa piparmünti

Esmalt kuumuta ahi 160-kraadini, pöördõhuga ahju puhul veidi vähem,  ja vooderda küpsetuspaberiga umbes 23x33 cm suurune ala. Besee jaoks vahusta munavalged sidrunimahlaga kuni tekib kerge vaht. Siis hakka vahustamist jätkates lisama järk-järgult suhkrut. Vahusta seni, kuni besee on läikiv ja vaht kõva. Jaota besee plaadile. Puista beseele nüüd kookoshelbed. Küpseta 30 minutit. Laota uuele, vähemalt 23x33 suurusele küpsetuspaberile natukene tuhksuhkrut ja kummuta besee õrnalt küpsetuspaberile tagurpidi, nii et kookoshelvestega pool jääks alla. Eemalda küpsetuspaber ja lase täielikult jahtuda.

Laimikreemi jaoks pane kõik koostisosad potti. Laimi mahl pigista potti ja koor riivi sisse. Kuumuta   koostisosi pidevalt segades 10-15 minutit kuni kaste pakseneb. Lase jahtuda.

Täidise jaoks eemalda esmalt piparmündilehed vartest. Haki lehed peeneks ja pane uhmrinõusse. Nüüd lisa lehtedele veel 1 spl suhkrut ja uhmerda püreeks. Seejärel vahusta koor ülejäänud 1 spl suhkruga. Sega juurde piparmündisegu ja maitsestamata jogurt. 

Rulli kokku panemiseks laota esmalt beseele piparmündi-vahukoor ja siis umbes pool kogust laimikreemi. Puista ühtlaselt laiali mustsõstrad ja rulli besee õrnalt kokku. Serveeri koos piparmündilehtedega juba samal päeval. Ja mis peamine– naudi!





Kommentaarid