Napoleoni kook - see kõige-kõige parem

Klassikute klassika – Napoleoni tort, mis minu pere pidulaudadel juba niikaua kui ma vähegi mäletan. Mina armastan seda torti kõige rohkem ilma moosita, kuid näiteks värskete marjadega, kuid kuna koogi võlu seisneb siiski selles imeheas vanillikreemis, siis on marjad või moos siinkohal teisejärgulised. Kuigi uued retseptid on põnevad ja katsetada on tore, tuleb paar-kolm korda aastas ikka ette, et valikuks osutub just seesama Napoleoni tort. 




Tainas (umbes 6 suurt lehte):
250 g sulatatud ja jahtunud võid või margariini
250 g hapukoort
350 g jahu

Sega kõik koostisosad, mätsi ühtlaseks tainapalliks ja hoia tainast külmas 20-30 minutit. Jaga tainas kuueks ja rulli rohke jahuga kõik eraldi ümmargusteks, paari millimeetristeks ketasteks. Ketta suurused olen mina teinud kusagil 28cm läbimõõduga. Tee kahvliga taina sisse augud ja küpseta 220-kraadises ahjus igat plaati eraldi kuni kuldpruuni jume tekkimiseni. See võtab aega kusagil 9-15 minutit. 

Keedukreem:
1 l piima
300 g suhkrut
4 spl jahu
4 muna
200 g võid
0,75 tl naturaalset vaniljepulbrit
2 spl konjakit või 1 tl mandliekstrakti

Kreemi jaoks vala umbes 3/4 piimast potti koos suhkru ja võiga. Lase keema tõusta. Eemalda pott korraks tulelt kuni lisad ülejäänud ained. Teises kausis sega kokku ülejäänud piim, munad, jahu ja vanilje ning vala segu kuuma piima sisse. Hoia kreemi madalal tulel ja sega aeglaselt, et kreem põhja ei kõrbeks. Kui kreem on parajalt paks, siis võta see tulelt ja jahuta. Jahutades läheb kreem veidike veel paksemaks. Enne koogi kokku panemist jahuta kreem täielikult. Lõpuks säti kook kokku ja lase üheöö maitsestuda. Naudi!

Kommentaarid