Muraka tort pruunjuustuga

Üle pika aja leidsin jälle aega küpsetada midagi, mis vääriks kohta heade ja huvitavate koogiretseptide hulgas. Koogiretsepti soovituse sain eelmisel suvel "Mustade Leskede" võtetelt ja alles nüüd proovisin selle tõeliselt mõnusa tordi ära. Avastasin sellise põneva asja nagu pruunjuust Londonist põhjamaade talvelaadalt, kus seda serveeriti norrakate telgis. Pruunjuust on üks väga huvitav Norrast pärit leiutis, mida kohalikud ise peavad pigem karamelliks kui juustuks ning maiustavad seda vahvlite või muu magusa kõrvale. Igatahes on see midagi tõeliselt erilist ja proovimist väärt! Samuti sobib see juust ülihästi magusa koogi juurde ja selles tordis saavadki kokku besee, metspähklid, mustad sõstrad, murakad ja pruunjuust.







Põhi:
8 munavalget
250 g tuhksuhkrut
1 tl sidrunimahla
200 g metspähkleid

Täidis:
200 g musti sõstraid
8 munakollast
300 g pruunjuustu (punases kandilises pakis, mida leiab juustu gurmeeletist)
1 tl vanillisuhkrut
2 dl piima
vajadusel maitse järgi suhkrut (50-100g)
2 dl murakamoosi
2 dl vahukoort
1 väikse apelsini mahl
10 g kiirestilahustuvat želatiini

Vahusta munavalged ja lisa vähehaaval tuhksuhkur. Lõpus lisa sidrunimahl. Jahvata metspähklid ja lisa munavalgetele. Tõsta besee 24-26cm läbimõõduga vormi ja küpseta 110-kraadises ahjus üks tund. Lase täielikult lahtises ahjus jahtuda.

Täidise jaoks sega paksupõhjalises kokku munakollased, vanillisuhkur, piim ja vajadusel ka suhkur olenevalt sellest, kui magusa murakamoosiga on tegemist või kui suur magusasõber oled. Kuumuta segu pidevalt vispeldades kui kreem muutub paksuks. Tõsta pott tulelt ja lisa tükeldatud juust ning lase sellel täielikult ära sulada. Jahuta kreem. Lisa kreemile murakamoos. Želatiini jaoks sega apelsinimahl ja želatiin ning kuumuta korraks. Siis jahuta toatemperatuurile ja lisa pidevalt segades juustu-muraka kreemile. Nüüd vahusta eraldi kausis vahukoor ja sega õrnalt kreemi hulka. 

Puista beseepõhjale mustad sõstrad ja kalla peale kreem. Hoia külmkapis vähemalt 6 tundi. Kaunistamiseks kasutasin marju, tordižablooni ja mustikajahu. Söö kahe päeva jooksul ja naudi!







Kommentaarid