Pistaatsiabesee ja maasika tort– parimatest parim

Kui kokku panna pistaatsia, besee, vaniljekreem ja maasikad, siis ei saagi mitte midagi muud tulla kui lihtsalt maailma parim tort, mida kunagi saanud oled. Just nii ütles ema selle sama emadepäevaks tehtud tordi kohta. Tort ise ei nõuagi teab mis erilisi oskusi, kõige suurem vaev on leida poodidest ilma soolata pistaatsiapähkleid ja pistaatsiakreemi. Kui need leitud, siis edasi läheb lihtsalt. Aga tõesti, nõustun oma emaga ja täiesti ennast kiitmata pean tunnistama, et ma pole mitte kunagi nii head torti saanud ja senine lemmik, Napoleoni tort, on saanud endale kõva konkurendi.




Vaja läheb (8-10 tk):
120 g ilma soola ja kooreta pistaatsiapähkleid (leiad nt poest Gemoss)
4 muna (valged ja kollased eraldatuna)
2+0,8 dl+ 1 spl suhkrut
0,5 tl naturaalset vaniljepulbrit
90 g võid
0,8 dl+ 1 spl jahu
500 g vahukoort
1 spl maisitärklist
1 tl pistaatsiapastat (leiad nt Sekluskohvikust)
500 g maasikaid

Besee põhjade jaoks kuumuta ahi 125 kraadini. Sulata või. Jahvata pistaatsiapähklid ja pane 3 spl pähklipuru kõrvale hiljem tordi kaunistamiseks. Vahusta munavalged 1 dl suhkruga kohevaks. Lisa põhi osa pähklipurust ja 1 dl suhkrut. Lisa sulatatud või ja 0,8 dl jahu. Sega õrnalt ühtlaseks. Jaota mass kolmele ahjuplaadile ja vormi lusika abil ühtlased ringid. Küpseta ahjus 50 minutit. Vajadusel vaheta ahjuplaate, kui tundub, et mõni põhi küpseb teistest kiiremini. Jahuta põhjad.

Vaniljekreemi jaoks pane potti 200 ml vahukoort, munakollased 0,8 dl suhkrut ja vanilje. Keeda tasasel tulel kuni kaste on soe. Sõelu juurde 1 spl jahu ja maisitärklis ning sega pidevalt kuni kaste pakseneb. Jahuta. 

Kreemi jaoks vahusta ülejäänud vahukoor 1 spl suhkru ja 1 tl pistaatsiapastaga. Sega juurde vaniljekreem. Koogi kokku panemiseks aseta esimene beseekiht serveerimisalusele. Määri peale 1/3 kreemist, laota vahele maasikalõigud. Nüüd teine beseekiht, kreem ja viilutatud maasikad. Kõige peale kolmas beseekiht, kreem, alguses kõrvale pandud pistaatsiapuru ja natuke maasikaid. Tort on parim, kui lasta sel paar tundi seista. Siis on põhjad mõnusalt pehmenenud ja maitsed jõudnud ainult paremaks minna. Valmis! 





















Kommentaarid