Maasika-sinihallitusjuustu tort

See pole enam mindagi erilist, et magusat ja soolast erinevates toitudes kombineeritakse. Tulemus on tavaliselt veidike ootamatu, kuid see-eest väga mõnus. Selle tordi idee tekkis mul kohvikust Must Puudel, kus pakutakse täiesti super sinihallitusjuustujäätist. Kui aga guugeldasin ideede saamiseks "sinihallitusjuustu tort" ei leidnud ma ei eesti ega välismaisest meediast pea midagi. Mõned üksikud sinihallitusjuustu juustukoogid ja see oligi üldjoontes kõik. Seega oli mul enne selle tordi tegemist mõningad kahtlused, et võib-olla minu ettekujutus mõnusast muretainast, vahukoorest, maasikatest ja sinihallitusjuustust, ei pruugigi üldse kokku sobida. Miks muidu keegi seda juba teinud ei ole? Õnneks kui torti maitsesin, hajusid kõik kahtlused. Sinihallitusjuustu saab edukalt koos maasika ja vahukoorega kasutada ja tulemus on midagi väga huvitavat. Ja siinkohal on sõna "huvitav" kasutatud positiivses võtmes.

Samas ei pruugi selline teistmoodi maitsekooslus ka kõigile sobida ja seega tegin mina pool kooki sinihallitusjuustu täidisega ja teise poole Domino küpsise täidisega, mis peaks küll igati universaalne olema. Kogused retseptis ongi antud siis pooleks: pool sinihallitusjuustumaitselist täidist ja pool küpsisetäidist. Kui aga on soov teha ühte või teist, siis tuleb korrutada kas küpsiste või sinihallitusjuustu kogused kahega. Sinihallitusjuustu kogust soovitan timmida just oma maitse järgi sobivaks. Kuna mina meeletult suur sinihallitusjuustu sõber ei ole, panin seda üsna vähe, aga suuremad hallitusjuustu austajad võivad julgelt rohkem panna.



Muretainapõhi:
125 g nisujahu
Näpuotsatäis soola
70 g toasooja võid
50 g suhkrut
2 munakollast

Täidis:
400 ml vahukoort
200 g toasooja maitsestamata toorjuustu
75 g suhkrut
4 Domino või Mõmmi küpsist (võib ka ära jätta)
40-50 g sinihallitusjuustu (tervele koogile 80-90 g)
300-400 g maasikaid

Besee:
2 munavalget
75 g suhkrut
Peotäis mandlilaaste

Kaunistuseks:
Piparmündi lehti
Maasikatoormoosi

Sega omavahel jahu, sool, toasoe või ja suhkur ning tambi lusika või käega ühtlaseks. Lisa munakollased, sega ja vormi ühtlane tainapall. Jäta muretainas 20 minutiks külmkappi seisma ja seejärel suru see sõrmede abil 24 cm, küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja. Küpseta 200-kraadises ahjus kuni põhi on kuldpruun. Jahuta täielikult!

Besee jaoks vahusta munavalged esmalt keskmiseks vahuks. Seejärel lisa suhkur ja vahusta seni kuni tekib tugev ja läikiv vaht. Laota besee 24 cm, küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja ja puista peale mandlilaastud. Küpseta 175-kraadises ahjus 25 minutit. Võta ahjust, lase jahtuda, eemalda ettevaatlikult paberist. 

Seni kuni alumine ja pealmine osa jahtuvad valmista kreem. Vahusta vahukoor suhkruga. Lisa toasoe toorjuust ja vahusta väheke veel, et kõik omavahel seguneks. Haki sisse piparmünti ja sega. Kahemaitselise koogi saamiseks jaota segu kaheks. Ühte kaussi lisa küpsisetükid ja teise kaussi peene riiviga riivitud hallitusjuust. 

Tordi kokkupanemiseks eemalda muretainapõhi paberist. Muretainapõhjale määri pooleldi sinihallitusjuustu täidis ja pooleldi küpsisetäidis. Täidise peale laota eelnevalt viilutatud maasikad. Kõige peale tõsta beseekate. Valmista toormoos ehk lihtsalt püreesta saumikseriga suur peotäis maasikaid. Suhrut lisada pole vaja. Jäta kook vähemalt kaheks tunniks külma ning kaunista toormoosi ja piparmündiga vahetult enne serveerimist. 


Kommentaarid