Roheline tort valge katte all

Nii, lõpuks on mul mahti sellel kiirel jõuluajal kasutada ära üks huvitav suveniir, mille Rooma linnareisilt kuu aega tagasi kaasa haarasin. Pistaatsiamartsipan! Ma ei tea, kas seda niiviisi nimetatakse, aga igatahes leidsin Vatikani lähedalt ülisuurest vürtsipoest väga martsipanilaadse pistaatsiamaiuse. Eestis sellist leiutist pole siiani küll kohanud, aga võib-olla, et kui hoolikalt otsida, siis ehk leiab selle ka siitkandist üles. 

Pistaatsia on komponent, mida leidub pea igas kolmandas magustoidus, küpsetises või tordis, mis Roomas müügil. Ja see maitse tõesti väärib seda! Minu ja ema lemmikuks osutus just kohalikes jäätisekohvikutes pakutav pistaatsiajäätis. Aga nüüd siis tordi juurde:



Tuli üks väga kreemine ja mõnus tort, natuke pähkline ja natuke soolakas. Ja neile, kes avokaado suhtes veidi kahtlevad on, "pole vaja karta", sest avokaado annab koogile mõnusa roheka värvi, teeb selle kreemisemaks ja sobib pistaatsiaga nii nii hästi! Soolakus tuli kooki pooljuhuslikult: otsustasin paar senti säästa ja osta poest teise firma Digestive küpsiseid. Alles hiljem, kui tundsin põhjas veidi soolakat maitset, hakkasin maitsma siis, et mis selle põhjaga lahti ja tuli välja, et selle firma Digestive oli veidike soolasem kui see, millega tavaliselt harjunud oleme. Aga see juhus sobis torti üllatavalt hästi. Kui soovid ka natuke soolakat maitset, võid jätta ka pistaatsiad soolast pesemata. Pistaatsiatega on Eestis see lugu, et mina pole veel leidnud "tava"-poodidest ilma soolata pistaatsiaid. Seega olen need ära koorinud ja seejärel lihtsalt soolast ära pesnud. Kuna ka pistaatsiamartsipani on Eestist raske leida, võib selle vabalt asendada lihtsalt rohkemate pistaatsiate või Kalevi pistaatsiapralinee kommipuruga. 

Kuna koogiideid on jõulude ajal lihtsalt liiga palju, siis tegin jällegi koogi 20 cm koogivormi, et kohe varsti midagi uut saaks jälle teha. Õnneks olid mulle koogisöömisel abiks Heleri ja Grethe, kelle võiks alati külla kutsuda, kui head ja paremat natuke liiga palju kodus on :D Kui tahad teha kooki suuremas vormis, siis korruta põhja ja täidise kogused kahega, katteks läheb martsipani tsipa rohkem kui minu koogile. 

Seniks kuni jõulud veel käes ei ole, soovin rõõmsat jõuluaega,  mandariine, päkapikke ja kõike muud mõnusat! Ja jõuluvana, kui sa mind kuuled, palun too meile lund!





Põhi:
100 g Digestive küpsist
30 gr võid

Täidis:
200 gr toorjuustu
2 muna
1 suur avokaado
ca 100 gr kondenspiima
1 suur peotäis pestud ja kooritud pistaatsiapähkleid
25 g pistaatsiamartsipani

Katteks:
75 g tavalist martsipani (külmkapikülma)
natuke tuhksuhkrut
25 g pistaatsiamartsipani
piparkoogikuuseke


Purusta küpsised ja sega toasooja võiga (kui aega on vähe ajab ära ka sulatatud või!). Suru puru küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi ja jäta täidise valmimise ajaks külma. Vahusta toorjuust, munad ja eelnevalt kahvliga purustatud avokaado. Lisa kondentspiim, riivitud pistaatsiamartsipan ja väikseks tükeldatud pistaatsiapähklid. Sega ühtlaseks ja kalla koogivormi küpsisepuru peale. Küpseta 175-kraadises ahjus ca 40 minutit. Jahuta! Hea oleks, kui kook saaks seista ööpäev külmkapis, et maitsed mõnusalt seguneksid.

Vahetult enne serveerimist  kata tort martsipaniga. Selleks puista rullimispinnale tuhksuhkrut nagu sa tavalise taina rullimisel puistaks üle jahuga. Rulli martsipan ringikujuliseks tükiks. Rullimine võiks toimuda võimalikult kiiresti, et martsipan ei jõuaks sulama hakata. Rulli martsipan nüüd tainarullipeale ja tõsta selle abil tordile. Lõika ülejäävad ääred ära. Riivi peale pistaatsiamartsipani. Serveeri ühe mõnusa jõulukohviga!








Kommentaarid